Asli Erdogan. Foto: Ugur Bektas/Svenska PEN
Asli Erdogan. Foto: Ugur Bektas/Svenska PEN

Falskt rykte om att Asli Erdogan skulle släppas ur turkiskt fängelse

Under onsdagseftermiddagen kom rapporter om att Asli Erdogan skulle släppas fri i väntan på rättegång, men så verkar nu inte vara fallet.

Omvärlden och talrika människorätts- och yttrandefrihetsorganisationer har protesterat mot gripandet av författaren Asli Erdogan, som har suttit häktad sedan i augusti i år, bland annat misstänkt för att vara medlem i vad åklagaren kallar en terroristorganisation.

Enligt den turkiska oberoende nyhetssajten bianet.org, som pratat med en advokat, som representerar Asli Erdogan och hennes kollega Necmiye Alpay, bägge medarbetare på tidningen Özgör Gundem, hade en domstol beslutat att de båda kunde släppas i väntan på rättegång 29 december.

Asli Erdogans nära vän, litteraturkritikern och läkaren Aysegül Tözeren, dementerar nyhetsbyrån AFP:s nyhet om att turkiska myndigheter släpper den fängslade författaren.
-Det stämmer inte, säger Aysegül Tözeren i telefon till TT.

Enligt Erdogans advokat Erdal Dogan har domstolen avskrivit anklagelserna om samhällsomstörtande verksamhet. Däremot kvarstår anklagelserna om medlemskap i den terrorstämplade organisationen PKK och därmed får de sitta kvar i fängelse i väntan på rättegång. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".