Protesterna mot Nobelcentret handlar bland annat om att det innebär rivning av det här tullhuset på Blasieholmen.
Protesterna mot Nobelcentret handlar bland annat om att det innebär rivning av det här tullhuset på Blasieholmen. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Planerade Nobelcentret får statligt stöd

1:26 min

Trots att det planerade Nobelcentret i Stockholm inte är juridiskt färdigbehandlat kommer driften av centret att få ett statligt stöd på 40 miljoner kr per år under de första tre åren.

Det meddelar närings- och innovationsminister Mikael Damberg idag, och så här motiverar Damberg regeringens beslut:

– Det finns ju ett statligt intresse att se till att uppmärksamheten och bilden av Nobel blir ännu mer stark för Sverige. Det är ett enormt starkt varumärke för Sverige, men det är också ett sätt att få fokus på kunskap, vetenskap, fredsansträngningar och att göra det på ett bra sätt i Sveriges huvudstad.

Protesterna mot det planerade Nobelcentret har varit omfattande. Då frågan slutdebatterades och beslutades i Stockholms kommunfullmäktige i våras demonstrerade kanske ett tusental personer utanför stadshuset.

Beslutet fattades av en majoritet bestående av socialdemokrater, moderater och centerpartister och överklagades sedan till länsstyrelsen av ett 40-tal personer, föreningar och myndigheter.

Bland de sistnämnda finns Statens fastighetsverk som i likhet med finansmannen Fredrik Lundberg med flera motsätter sig husets planerade utformning, medan andra motsätter sig platsen - Blasieholmen i centrala Stockholm - och så här svarar Mikael Damberg på frågan varför regeringen inte inväntar länsstyrelsens avgörande:

– Från regeringens sida vill vi skicka en tydlig signal om att vi vill använda ett modernt Nobelcenter för att stärka Sverigebilden, men framför allt stärka vetenskapen och forskningens roll i samhället, och det tänker vi bidra med i det nya Nobelcentret.

Vid sidan av regeringen kommer Stockholms stad att ge det planerade Nobelcentret ett verksamhetsstöd på 20 miljoner kr per år under de första tre åren, meddelar Stockholms stadsbyggnads- och kulturborgarråd Roger Mogert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista