ur "Sacre" av Jaakko Pallasvuo och Anni Puolakka
1 av 3
ur "Sacre" av Jaakko Pallasvuo och Anni Puolakka Foto: Press Galleri Syster
Sara Edström och Anja Örn, Galleri Syster.
2 av 3
Sara Edström och Anja Örn, Galleri Syster. Foto: Helene Alm, SR.
Gulten is Calling, Open Phone Booth av Nilbas Güres på Galleri Syster i Luleå.
3 av 3
Gulten is Calling, Open Phone Booth av Nilbas Güres på Galleri Syster i Luleå.

Centrum finns inte om inte perferin finns! Galleri Syster vill synas

Helene Alm om "The Epicentre of Everything"
5:13 min

I Luleå kan man just nu se konstutställningen The Epicentre of Everything" på Galleri Syster. Konstnärer från bland annat Luleå, Öland, Turkiet och Colombia ser på centrum och periferi ur vitt skilda vinklar.

-Centrum finns inte om inte periferin finns, det behöver inte alltid vara ett underläge att vara i periferin, säger Anja Örn, en av de tre konstnärerna som sen 10 år driver Galleri Syster.

Många av verken fokuserar på makthierarkier, som till exempel fotografen Nilbar Güres bilder på människor i avlägsna kurdiska bergsbyar som står mitt i vidsträckta berglandskap och ringer på mobiltelefoner. Enda sättet att telefonera efter att turkiska staten klippte av telefonledningarna för många år sen.

För Sara Edström som också är en av galleriägarna, blir ett videoverk som "Sacre" starkt berörande. Det handlar om en kvinna som dansar och spelar in egna videor, men blir kritiserad och kommenterad av sin bror hela tiden. För Sara Edström handlar det om vem som får höras och vem som får ta plats:

-Får man vara 48 år och vara i periferin och ändå tro sig jobba som konstnär i ett nationellt perspektiv?  Jag känner mig lite osynlig och det har vi pratat mycket om, att man inte vill känna sig osynlig, utan  ta sin plats och vi i Galleri Syster känner att vi har gjort det. Vi sätter ner fötterna och säger att här jobbar vi, i Luleå, i Norrbotten, men vi vill ändå vara med och synas.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".