Evening Snow at Kanbara
"Evening Snow at Kanbara", Ando Hiroshige.
Kulturnytts julkalender 2016

Lucka 1: Kvällssnö över Kanbara

Katarina Wikars om vinterns ödsliga leende
1:22 min

Idag är det dags att öppna lucka nummer ett i Kulturnytts julkalender. Katarina Wikars slår ett slag för vinterns enslighet och japanska träsnitt.

Det snöar sällan i Kanbara, men just den här kvällen har det kommit minst tre-fyra decimeter. Snön ligger vit på taken, på tallarna. På de hopkurade människornas ryggar och parasoller. Som om de frånvända fastnat på stället. Bergen i bakgrunden, täckta.

Snöflingorna mot kvällshimlen – när snöade det? Någon gång mellan 1833 och 1843, i den här tideräkningen. I Kanbara på den östra kustvägen mellan Edo och Kyoto. Ando Hiroshige såg snön falla på det 15:e träsnittet i serien "53 stations of the Tokaido".

Visst är det en nära nog utsliten bild som till och med finns på temuggar men jag älskar den, så mycket väder i den. Människorna tvingas inåt, ner i sig själva, i blåsten. Den brittiska författaren Angela Carter hade nog kallat bilden "vinterns ödsliga leende". Och vem vet: eftersom det sällan snöar så långt söderut i Japan som i Kanbara så var det kanske bara kallt i Hiroshiges hjärta när han karvade ut kvällssnön i Kanbara i träet.

Webbutställning på Östasiatiska: Japanska träsnitt med vintermotiv

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".