Foto: Dan Hansson / TT.
Foto: Dan Hansson / TT.

Operan och Dramaten förhandlar om nytt Kulturcenter

"Det är jättespännande"
1:51 min

Stockholm och Sverige kan få en ny scen för teater, opera och balett. Kungliga Operan och Dramaten slutförhandlar nu med fyra Stockholmskommuner om ett nytt kulturcenter med en ny scen.

En av kommunerna som Operan och Dramaten förhandlar med är Nacka, där Mats Gerdau är moderat ordförande för kommunstyrelsen:

– Vi tycker det är jättespännande verkligen, vi vill ha ett rikt och aktivt och levande kulturliv. Kulturlivet växer och vi behöver ju fler scener i hela regionen.

Vid sidan om Nacka kommun förhandlar Operan och Dramaten med Järfälla, Huddinge och Sundbybergs kommuner.

Operan och Dramaten måste ha nya lokaler för verkstäder och repetitioner senast 2021. Då måste de lämna sina nuvarande lokaler i Gäddviken i Nacka kommun, eftersom det ska byggas bostäder där istället.

Men till skillnad från dagens lokaler kan det nu bli ett publikt kulturcenter som också innefattar en ny scen. Sammanlagt rör det sig om lokaler på 30 000 kvadratmeter. Det visar dokument som Kulturnytt tagit del av. Av dokumenten framgår också att Operan inte har möjlighet att finansiera scenen på egen hand och därför söker stöd från kommunerna.

Förhandlingar pågår alltså, och i Järfälla kommun säger kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Claes Thunblad att han är villig att låta det kommunala bostadsbolaget bygga Kulturcentret med en ny scen. Han tror också att läget där Kulturcentret planeras stå om kommunen får bygga det, är passande för en ny scen för Operan och Dramaten.

– Den platsen vi erbjuder är ju en av Sveriges absolut största regionala och nationella mötesplatser, vi ser att vi är en port till stora delar av övriga Sverige.

Operans stora renovering, som regeringen ska besluta om under 2016, innebär att verksamheten måste flytta ut. Därför är det lägligt att Operan tillsammans med Dramaten också visar intresse för en ny scen där Operan kan fortsätta sin verksamhet under renoveringen.

Birgitta Svendén är vd för Kungliga Operan. Hon är återhållsam med löften om en ny scen, men säger att kommunernas planer också kan innefatta Operan.

– Om kommunen har ett starkt intresse av att bygga en scen i ett nytt kulturcenter så kommer vi att titta på vad vi har för möjligheter att eventuellt under olika perioder kanske medverka med sceniska produktioner.

Birgitta Svendén tillägger att den nya scenen inte i dagsläget ser ut att behöva blir lika stor som den på Operan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".