Viva

Viva - om fjollighetens styrka och dragshowens intensitet

Roger Wilson om Viva
2:39 min

Jesus är huvudpersonen i filmen "Viva", en ung man i Havana som drömmer om att bli dragshowstjärna. Filmen, som var Irlands oscarsbidrag i fjol, har svensk biopremiär i dag. Roger Wilson har sett den.

Det är dragshowscenerna som får "Viva" att leva. Intensiva, dramatiska, utlevande nummer där allt står på spel. Ganska långt från Christer Lindarws mer folkhemslyxiga skämtvariant, alltså. Men så utspelas också "Viva" i de slitna kvarteren i Havana. Och filmens huvudperson Jesus dröm att få stå på scen utklädd till kvinna, är också en dröm om att kunna fly undan det machosamhälle som omger honom.

Något som bara blir ännu tydligare när hans sedan många år frånvarande pappa blir utsläppt från fängelset. Pappan, en före detta boxare, är inte en vän av fjolligheter och drugande. Att sonen måste fixa försörjningen genom att prostituera sig, när han blir förbjuden att jobba på dragshowklubben, verkar pappan inte vilja förstå.

"Viva" är alltså uppbyggd utifrån extremt tydliga motsättningar. Samtidigt har boxningen, prostitutionen och drugandet det gemensamt att de verkar vara de enda sätten att kunna ta sig bort från den ganska hopplösa vardagen i Havana.

"Viva" stannar tyvärr vid ganska enkla förklaringsmodeller och konflikter. Kanske beror det på att filmen både är skriven och regisserad av två irländare. Det är alltså en blick utifrån på livet på Kuba som vi får se i filmen. Och det vi får är en lite klassiskt hollywoodiserad historia som utspelas i den kubanska slummen. Om en person kamp för frigörelse, acceptans och frihet.

Men det kända receptet fungerar den här gången också. Huvudrollsinnehavaren Héctor Medina är fantastisk, precis som de andra dragshowartisterna som uppträder på klubben. Kanske hade jag velat se en film om bara dem istället för att ytterligare en gång få se en film om bråket mellan en straight pappa och en bögson. Däremot är det mer sällan som man lyckas beskriva fjollighetens styrka som man gör i "Viva", och dragshowens samtidiga sårbarhet och intensitet. Med en stolt hjälte i peruk, höga klackar och lösögonfransar.

Roger Wilson

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".