Michael Barbieri and Theo Taplitz  i "Little Men"
1 av 2
Michael Barbieri and Theo Taplitz i "Little Men" Foto: Eric McNatt
regissören Ira Sachs
2 av 2
regissören Ira Sachs Foto: Eric McNatt

Ira Sachs utforskar gentrifieringen i New York i "Little Men"

Roger Wilson intervjuar "Little Men"-regissören Ira Sachs
3:34 min

En lågmäld film som riskerar att komma bort i mängden är "Little Men" – en historia om vänskap och gentrifiering i Brooklyn i New York, som berättas i ett mindre, ganska finstämt format. Roger Wilson har träffat regissören Ira Sachs.

Ira Sachs har gjort långfilm i 20 år, men han fick sitt stora genombrott först häromåret med "Love Is Strange". I den spelar John Lithgow och Alfred Molina ett gammalt bögpar som tvingas lämna sin lägenhet på Manhattan när en av dem mister jobbet. När de inte kan hitta någonstans att bo, får de istället lösa sin bostadssituaion genom att bo inneboende hos sina vänner - något som blir ganska komplicerat.

Även Sachs nya film handlar om det allt hårdare klimatet i New York, i det här fallet ett kvarter i Brooklyn som börjar gentrifieras och där till exempel gamla butiksägare tvingas ge plats åt det nya, hippa när hyrorna höjs.

När jag  träffade Ira Sachs under Stockholms filmfestival häromveckan frågade han om Sachs gentrifieringstematik i de senaste filmerna.

– Det är inte stadsförnyelsen som är grejen i sig, förklarade Ira Sachs, utan vem vi är och hur vi behandlar varandra utifrån vår ekonomiska trygghet, eller brist på ekonomisk trygghet.

I "Little Men" handlar det om hur familj som inte är särskilt välbärgad plötsligt ärver ett hus i Brooklyn och inser att de skulle kunna få lite mer pengar att röra sig med om de bytte hyresgäst i husets butikslokal.

Men den gamla hyresgästen vägrar att flytta och betala hyran efter uppsägningen. Plötsligt försätts den sympatiska familjen från den undre medelklassen i en situation som de känner sig extremt obekväma i - när de på olika sätt försöker vräka den trevliga kvinnan som drivit sitt lilla skrädderi i huset i många år.

Det var ett medvetet val, från Ira Sachs sida att ingen av parterna i konflikten varken skulle ha särskilt mycket pengar, eller vara helt och hållet utblottade. 

På det här sättet blir konflikten i filmen ett moraliskt dilemma även för publiken, som inte riktigt vet vem de ska hålla på i hyreskonflikten. Egentligen handlar "Little men" mest om vänskapen mellan två pojkar - de respektive sönerna till butiksinnehavaren och husägarna De två killarna blir bästa kompisar och vägrar att låta sig dras in i föräldrarnas konflikt.

Istället så strejkar de. De vägrar att prata med sina föräldrar, för att på det sättet sätta press på dem att sluta bråka - en idé som Ira Sachs och manusförfattaren Mauricio Zacharias snappade upp när de såg två gamla filmer av den japanske regissören Jazudjiro Ozu.

Historien är också en variant av hans barndom i Memphis på sjuttiotalet. Och i filmen har han försökt skildra den där totala friheten som man kan känna när man är ung, hänger med sin bästa kompis, och vuxenvärldens ansvar ännu inte gått upp för en. Det är i de där flytande scenerna, som egentligen inte har direkt betydelse för intrigen i filmen, som "Little men" är som bäst.

Lite tur hade nog Ira Sachs när han castade Michael Barbieri, som spelar en av de två pojkarna. Barbieri har redan blivit upplockad till Hollywood, bland annat i den kommande Spiderman-filmen.

I Ira Sachs nästa projekt lämnar han däremot gentrifieringen därhän. Den knyteristället an till hans tidigare filmer, som handlat om konstnärsskap och bögvärlden. Om HBO ger grönt ljus så blir det en film om den amerikanske skådespelaren Montgomery Clift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".