bild
Robert McKee. Foto: David Richter/SR

"Manusdoktorn" i Malmö

"Det som tvingar fram ditt bästa, är om du omger dig med begränsningar"
1:47 min

Finns det ett succé-recept för hur man skriver en framgångsrik film, tv-serie eller pjäs?

Just nu är den amerikanske välbekante manusläraren Robert McKee i Sverige och håller seminarium i Malmö om hur man skapar berättelser.

Robert McKee är 75 år gammal och har undervisat i många år hur olika historier är uppbyggda. Men han värjer sig mot att han skulle sitta inne med en formel eller struktur för hur man ska göra.

– Struktur låter som regler som man måste följa. Men det finns inga regler, säger han.

Han vill hellre kalla det han lär ut för en form, något som visar vad man har att jobba med och vilka begränsningar som finns. Sedan är det upp till författaren själv att göra jobbet.

I 30 år har han nu hållit på att ge lektioner i crimestorys, komedi, skräck, action, kärlekshistorier och så vidare. Och när han håller enskilda lektioner kan de bli ganska detaljerade. Till exempel vilka frågor som väcks när man jobbar med en kärlekshistoria.

– Är attraktionen ömsesidig? Vem har makten i relationen?

Mycket i kärlekshistorier handlar om makt, menar McKee. Den första som säger "jag älskar dig", blottar sig, och makten flyttas till den andre och så vidare. Och det finns många varianter på makt som Robert McKee säger att han brukar gå igenom på lektionerna. På samma sätt försöker han ge exempel på hur skämt ofta är upplagda, när han undervisar i komedi.

Vad som är hemligheten bakom succé är såklart svårt att veta. Men han vänder sig mot de som tror att det som behövs i skapandeprocessen är total frihet.

– Du vill inte vara fri, du vill vara kreativ. Det som tvingar dig att göra ditt bästa är om du omger dig med begränsningar, så att du måste kämpa dig igenom. Då tvingas du bli en bra konstnär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".