Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Privatisering av tv-kanal och sänkt licens på agendan för Danmarks nya kulturminister

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 06.42
"vill privatisera danska TV2"
1:26 min
Närbild på den svarta blanka fasaden. Foto: Reine Magnusson
Stram fasad och ett ljust innanmäte karaktäriserar Danmark radios nya byggnad.

Mette Bock från partiet Liberal Alliance blir kulturmninister i Danmarks nybildade borgerliga trepartiregering mellan Venstre, Konservative och Liberal Alliance, som presenterades idag. Hon efterträder venstres Bertel Haarder.

Och en av de första uppgifterna för Mette Bock blir att förbereda för en privatisering av danska TV2.

Redan i går presenterades regeringsunderlaget efter nästan en veckas förhandling mellan de tre partierna. Och av det framgår bland annat att man vill privatisera danska tv2, den offentligt ägda tv-kanalen vid sidan om Danmarks radio och som startades 1988, och idag delvis finansieras av reklam.

Den nuvarande medieuppgörelsen mellan folketingspartierna går ut 2018, men föreberedandet av en privatiseras bör startas redan nästa år, slår man fast. Det är inte första gången man försökt privatisera tv2, 2002 kom ett liknande förslag. Men den gången blev det inget.

Inte heller Danmarks radio går fri.

DR utför uppgifter som är en kulturell del av det danska samhället. Det finns dock behovet av bättre inriktning av DR produktion till mer grundläggande public service, att fokusera mer på produkter som inte erbjuds av kommersiella leverantörer, skriver man bland annat. Dessutom vill man reducera antalet kanaler. Därutöver vill man sänka licensen.

Det är inte mer än ett par veckor sedan public service-skottet under ledning av ordföranden Connie Hedegaard presenterade sin framtidsrapport där fem scenarier målades upp om hur public service kan utvecklas, alltifrån att marknaden tar ansvar för uppgifterna till att man satsar mer på Danmarks radio.

Avslutningsvis meddelar regeringen att man avser förslå en hårdare kurs mot medier som kränker privatlivet eller driver ärekränkande beskyllningar.

Mette Bock är 59 år gammal. Hon är syster till partiledaren Anders Samuelsson, som blir ny utrikesminister.

Hon har en bakgrund i ett flertal partier. Som ung engagerade hon sig Socialistisk folkeparti, senare i Radikale venstre och nu alltså Liberal Alliance. Hon har även arbetat som journalist, har varit chefredaktör vid JydskeVestkysten och under en kort period programdirektör vid Danmarks radio.

Mette Bock efterträder venstres Bertel Haarder som bl a gjort sig känd för att ha drivit frågan om den sk Danmarkskanon - en form av lista över danska värden och immateriella kulturarv. Och vid den formella ceremonin för ministerbytet på kulturministeriet i eftermiddags, bad hon också honom vara den som presenterar den färdiga Danmarkskanon i mitten på december.

Den nya regeringen blir fortfarande en minoritetsregering som måste söka stöd från andra partier, främst Dansk folkeparti.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".