Eirikur Örn Norðdahl. Foto: Rámus
Eirikur Örn Norðdahl. Foto: Rámus

Dumhet gör dig klokare i Eirikur Örn Norddahls nya

"En sedelärande samtidsfars och tragedi på samma gång"
2:18 min

I dag kommer en ny roman av den isländske författaren Eirikur Örn Norddahl ut på svenska. Hans förra "Ondska" nominerades till Nordiska rådets pris. I den nya boken skildrar han en nära framtid där alla övervakas - frivilligt.

Genren gör mig orolig. Blotta meningen: "I en snar framtid har" får mig att tveka. Nu står det inte så någonstans i "Dumhet" och den är inte heller någon dussinberättelse från framtiden. 

Eirikur Örn Nordahl är en för smart författare för att falla i någon av de berättarfällor som lurar för den som väljer framtiden som spelplats. Han har full koll på vad han gör och varför. Vår egen samtid är bara så där lite tillskruvad så att jag snarast undrar - Men är det nutid eller..? Det vill säga så här kan det se ut redan om fem år.

Aki och Lenita Talbot är ett författarpar som plötsligt upptäcker att de har skrivit samma bok, med samma titel för säkerhets skull. Detta blir början på slutet för detta Isländska framgångspar och början på romanen "Dumhet".

Vi befinner oss på Island i en värld lik vår egen, men där alla är övervakade för att de vill vara det. Man vaknar, slår på datorn söker på en person, lite väntetid, så ser man genom samhällets alla kameror: Aha, där sitter hon och dricker sitt morgonkaffe. Så kan man puffa denne någon, kanske för att man själv vill visa något som man gör, som att man har sex med en tredje och för att man nu vill att ens ex ska behöva titta på det.

Det finns inget tvång bakom övervakningssamhället i "Dumhet", det är ju ganska praktiskt, att alla kan se varandra när som helst och om alla redan är där så är det ju bara jobbigt att vara utanför.

Så Aki och Lenita börjar en helvetesdans i ett slags post-Strindbergskt jökulhelvete och Norddahl skriver denna historia med en berättarglädje och precision i språket så att den lever långt bortom den rena satirens. "Dumhet" är något så otidsenligt som en sedelärande samtidsfars och tragedi på samma gång, en berättelse om ett samhälle så till den grad marinerat i narcissism så att alla mänskliga relationer mäts mot deras absoluta vikt i offentlighetens kalla våg.

Men Dumhet är inte bara en skruvad uppvisning i språk och humor, den är skriven av någon som både har en skarpslipad hjärna och ett blött dunkande hjärta.

Mer om Litteraturrecensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".