Leo Hellenius som Rupert, Johan Ulveson som Efraim Von Trippelhatt och Ester Vuori som Selma Traskvist.
1 av 3
Leo Hellenius som Rupert, Johan Ulveson som Efraim Von Trippelhatt och Ester Vuori som Selma Traskvist. Foto: Ulrika Malm/ SVT
Ett barn och en katt som lyssnar på julkalendern. Illustration: Stina Lövkvist
2 av 3
Ett barn och en katt som lyssnar på julkalendern. Illustration: Stina Lövkvist
Julkalendern 2016: Lyckoborgen i P4 Sveriges Radio. Illustration: Stina Lövkvist
3 av 3
Julkalendern 2016: Lyckoborgen i P4 Sveriges Radio. Illustration: Stina Lövkvist

Julkalender-battle mellan "Selmas saga" och "Lyckoborgen"

Nina Asarnoj: "Som ett julkalender-opium för folket"
3:46 min

Årets julkalendrar i SVT och SR är ett ljus i mörkret för morgontrötta barn och föräldrar. I år heter SVT:s bidrag "Selmas saga" och SR:s är "Lyckoborgen". Nina Asarnoj har sett och lyssnat.

Hur tänker du kring de här julkalendrarna?

– Ja, om vi accepterar själva grundförutsättningen, det vill säga att julkalendern som fenomen är en trygghetsskapande institution, en återkommande ritual som invaggar både vuxna och barn i en känsla av att världen är begriplig och följer vissa mönster, så fungerar båda kalendrarna absolut som ett litet lugnande pulver så här inför julen. Typiskt för 2016 och den identitetspolitiska debatt som pågått under året, är kanske att vi har två kvinnliga huvudpersoner, Selma i SVT och Sasha i Barnradion.

"Selmas saga" är en mer traditionell julkalender, precis som titeln antyder, och alla som gillar verklighetsflykt kommer att bli nöjda. Inga historielektioner med äcklig mat à la Erik Haag och Lotta Lundgren, och inte heller några underliga vitmålade rum och science fiction-liknande miljöer som i "Skägget i brevlådan" från 2008.

I "Selmas saga" samsas lite socialrealistisk fattigdom med en folkloristisk Skansen-rekvisita och en klassisk äventyrsberättelse med prilliga vetenskapsmän och äventyrliga färder i luftballong. Selmas uppdrag är ju att komma i kontakt med tomten för att önska att hennes familj ska få bo kvar i sin lägenhet, som de riskerar att bli vräkta ur. Kalendern är ju gjord av Stefan Roos och Per Simonsson som låg bakom "Tjuvarnas jul", så de som gillade det här fattig-Sverige och förr i tiden-stilen kommer att bli nöjda. Jag kanske var något mer förtjust i "Tjuvarnas jul" eftersom den lyckades skildra Charlies vardagsliv som tjuv. De flesta barn vet ju att man inte får stjäla så det var lite "mindexpanding" att huvudpersonen var ficktjuv.

Men vad skiljer SVT:s kalender från Barnradions i P4?

– "Lyckoborgen" är lite mer här och nu, med modernt familjeliv, jobbiga högpresterande syskon och en irriterande mormor, men också resor till andra världar. Den är skriven av Cilla Jackert, Alex Haridi och Daniel Karlsson och regisserad av Eva Staaf. Den handlar om Sasha som förstörde förra julen genom att bli galen av besvikelse för att hon inte fick en Cocker spaniel-valp. Och nu har hennes jobbiga syster Kimmy satt igång något slags inför jul-träning för att den här julen ska bli mer perfekt.

Jag har ju bara hört några få avsnitt men jag gillar hur den verkligen tar tillvara radiomediets möjligheter att resa i tid och rum. Sasha stjäl redan i första avsnittet en julklapp som egentligen är till hennes syster, en snöglob, och hamnar i en märklig lyckovärld, lite som i "Kalle och chokladfabriken". En ganska äcklig lyckovärld, med chokladfontäner och sockervadds-snö. Men samtidigt problematiserar "Lyckoborgen" på ett enkelt och effektivt sätt den lyckohets som råder i alla åldersgrupper i december. 

Okej, hur sammanfattar vi detta?

– Ja, med risk för att låta som en marxistisk mediekritiker så skulle jag vilja påstå att julkalendern som fenomen, både i radio och tv, syftar till att bekräfta den rådande ordningen. Det vill säga en medelklassvärld med medelklassfunderingar, lite som ett julkalender-opium för folket. Men jag kommer att fortsätta att lyssna och titta på båda.

Har du någon egen favorit?

– Ja, "Allrams höjdarpaket" (2004) är oöverträffad och "Trolltider" (1979 och 1985).

"Selmas saga" sänds i Barnkanalen och SVT1: vardagar kl 7.15 och kl 18.45, helger kl 8.45 och kl 18.45. Och på SVT Play.

"Lyckoborgen" sänds i Barnradion i P4, Sveriges Radio: vardagar kl 6.50 och kl 18.35, helger och julafton kl 9.50 och kl 13.03. Och i appen Sveriges Radio Play.

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".