Leander Engströms målning "Lapp från Abisko vid fjällsjö"
Leander Engströms målning "Lapp från Abisko vid fjällsjö" är den av tavlorna från samlingen som värderats högst. Foto: Uppsala Auktionskammare

Nu säljer Mittmedia konstsamlingen

Fyra av konstverken ur Sundsvalls Tidnings konstsamling som varit deponerade på Sundvalls Muesum säljs nästa vecka.

Fyra av de konstverk ur Sundsvalls Tidnings konstsamling som varit deponerade på Sundvalls museum, säljs nu av Uppsala Auktionskammare den 6 - 9 december, det skriver ångermanländska tidningen Allehanda.

Det blev en blev stor debatt i Sundsvall i våras efter beskedet att mediekoncernen Mittmedia tänkte sälja verk ur konstsamlingen som de sedan 2011 haft utlånade till Sundsvalls museum.

Kritiken lät inte vänta på sig och många upprörda var oroliga över att verk med stark anknytning till ortens historia skulle försvinna från Sundsvall.

Mittmedias kompromiss blev att undanta de fyra verk som hade lägst ekonomiska värde, vilka ska doneras till en lämplig lokal mottagare så småningom.

De verk som nu ska säljas är:

"Lapp från Abisko vid fjällsjö" av Leander Engström från 1910. Utropspris är satt till 1- 1,5 miljoner kronor.

Sigrid Hjerténs: "Porträtt av Ivan som baby" med utropspris 150 000- 200 000 kronor.

Samt två verk av Helmer Osslund: "Från Nordingrå" med utropspris 20 000- 25 000 och "Tväråbron" 15 000- 18 000

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".