Mamun Al-Wadi
1 av 2
Mamun Al-Wadi reparerar mobiler i världens största flyktingläger Foto: Pablo Tosco
Mobilreparatör Mamun Al-Wadi
2 av 2
Flyktingarnas mobiler berättar historier om kriget Foto: Oxfam Intermón

"District Zero": en film om flyktingarnas mobilreparatör

"Vad skulle du ta med dig om du tvingades fly?"
1:58 min

Dokumentärfilmen "District Zero" har idag Sverigepremiär på tekniska museet i Stockholm. Kulturnytt har pratat med Jorge Fernández Mayoral, en av filmens tre regissörer.

Dokumentärfilmen handlar om Mamun Al-Wadi som driver en liten elektronikshop i världens största flyktingläger, Zaatari i Jordanien. Dit kommer människor med trasiga mobiltelefoner för att få hjälp att bevara sina bilder och minnen.

Om du plötsligt en natt måste lämna ditt hem, som så många flyktingar från Syrien tvingats göra, vad skulle du då ta med dig? Jo, det viktigaste av allt är mobiltelefonen. Det menar i alla fall regissören Jorge Fernández Mayoral och det var därför han och hans team ville göra den här filmen.

– Telefonerna blir som dokument över kriget, säger han och berättar att alla de flyktingar som han träffat under inspelningen i lägret kunde visa upp bilder på förstörda hus och ödelagda städer.

Filmens huvudperson, reparatören Mamun Al-Wadi, hjälper andra flyktingar att laga trasiga mobiler. Men han har också en skrivare i sin affär.

I en scen i filmen kommer två kvinnor till Mamun Al-Wadis affär. Båda vill ha bilder på sina barn utskrivna och en av dem vill även ha en på sin pappa. Han är kvar i Syrien.

Att flyktingarna kan få en analog kopia som går att sätta upp på väggen i den egna baracken, menar Jorge Fernández Mayoral även har ett symboliskt värde.

– Ett riktigt foto som går att ta på och sätta upp på väggen. Det blir som att säga: vi är här och vi finns på riktigt, inte bara digitalt, säger han.

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".