Skolbibliotek

Hot drabbar även personal på bibliotek och museer

"Bibliotekarier eller museivärdar är de som möter den hotfulla personen"
1:18 min

Hot och våld riktade mot konstnärer och författare drabbar även dem som jobbar publikt på till exempel museer eller bibliotek, visar en ny rapport.

För lite mer en vecka sedan så förekom det hot mot en utställning på Regionmuseet i Kristianstad där konstnären och medieprofilen Kakan Hermansson skulle medverka, något som gjorde att hon ställde in sitt besök.

Idag släpps en ny rapport från från Myndigheten för Kulturanalys som handlar om just om hot och våld mot konstnärer och författare, där 25 uppdragsgivare runt om i landet intervjuats om hur de ser på sin roll och sitt ansvar när det gäller hot och våld mot konstnärer och författare.

Värdar eller väktare?

I rapporten framgår det att hoten i förlängningen även drabbar personal på till exempel gallerier eller bibliotek.

– När någonting händer så är det kanske inte konstnären som är på plats utan det är till exempel museivärdar och bibliotekarier som möter de hotfulla eller våldsamma personerna, säger Moa Almerud, en av utredarna som jobbat med rapporten "Värdar eller väktare?"

I rapporten kan man läsa att olika instituioner är väldigt olika förberedda på vad som kan hända om hot och våld riktas mot dem eller de konstnärer och författare de anlitar. Oftast är det bara de större som har några rutiner, de kan till exempel ha en checklista för riskanalys inför publika arrangemang där riskerna bedöms utifrån nivå av medieexponering
och vilken typ av ämne som avhandlas. Ämnen som
feminism, rasism eller hbtq-frågor lockar till sig mer hot och våld.

Får inte glömma vanliga anställda

Just den här rapporten riktar in sig på arbetsgivarnas ansvar inför de konstnärer och författare som de anlitat mer tillfälligt, men just de "vanliga" anställdas roll är något som utredaren Moa Almerud säger inte får glömmas bort.

– Det är en av våra slutsatser: De här yrkesgrupperna får inte glömmas bort när man utformar insatser (för att öka säkerhten, reds anm).  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".