Bostadshuset HSB Studio 1 i Örgryte har tilldelats Kasper Salin-priset. Foto: Ulf Celander/TT
Bostadshuset HSB Studio 1 ritat av Johannes Norlander. Foto: Ulf Celander/TT

Bostadshus i Örgryte fick Kasper Salinpriset

Bostadshuset HSB Studio 1 i Örgryte i Göteborg, ritat av Johannes Norlander, fick arkitekturutmärkelsen Kasper Salin-priset för 2016.

"För en förebildligt väl utformad vardagsarkitektur, i nära samarbete mellan arkitekt och byggherre. Skicklig och inlevelsefull gestaltning av rum och materialbehandling, både i den lilla och stora skalan, har medvetet getts en central plats. Bostadshus med kvaliteter som varar länge, där de boende stortrivs" löd juryns motivering.

- Att juryn i år har valt att premiera vardagsarkitekturen är ett gott tecken på att vi i Sverige också är bra på att gestalta hus med mindre högtidliga funktioner", säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson i ett pressmeddelande.

Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad har delats ut av Sveriges Arkitekter sedan 1962. 

Prisar placering och arkitektur

Det speciella Bostadspriset gick till flerfamiljshuset Katscha som byggts på Motala ström i industrilandskapet i Norrköping. Juryn prisar både placeringen och den unika bostadsarkitekturen.

Utnyttjandet av vattnet gav Planpriset till Frihamnen i Göteborg för en nytänkande medborgardialog och ett arbetssätt som uppmuntrar initiativ från både små och stora aktörer, exempelvis utomhusbassängen ”Pöl Harbour”.

Det samma gäller Sienapriset för årets bästa utemiljö som gick till Tullhusstranden i Simrishamn av landskapsarkitektkontoret Sydväst arkitektur och landskap. Stranden är första etappen i det utvecklade Sjöfartsstråket som ska skapa vattennära mötesplatser.

En fulländad trappa

Även Villapriset gick till ett havsnära bostadshus, Mölle by the Sea, med utsikt över hav och berg och med flödande ljusinsläpp i en öppen planlösning. Placeringen på tomten, avancerade tekniska lösningar och en fulländad trappa avgjorde till Mölles fördel.

Jonas Bohlin, en av Sveriges mest välkända inredningsarkitekter och möbeldesigner fick inredningspriset Guldstolen går 2016 för den återhållna och traditionsförankrade utformningen av restaurang Luzette på Stockholms Centralstation.

Slutligen fick arkitekterna och författarna Cecilia Björk och Laila Reppen fick Kritikerpriset för deras mångåriga arbete med att sprida kunskap om kulturhistoriska kvaliteter i vardagsarkitekturen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".