SVT kan få kontakt med ungdomar via instagramkontot projekt Z.
1 av 3
SVT vill få kontakt med ungdomar via instagramkontot projekt Z. Foto: Skärmklipp.
Bild från instagramkontot Projekt Z.
2 av 3
Bild från instagramkontot Projekt Z. Foto: Skärmklipp.
Tv-serien Skam riktar sig till norska tonåringar.
3 av 3
Tv-serien Skam riktar sig till norska tonåringar. Foto: Pressbild.

Interaktiv tv är framtiden för unga

"Detta är Bullen 2,0"
8:25 min

Framtidens film och tv för unga måste lära sig att interagera med sin publik. Det var en av läromarna på Bobo16, Svenska filminstitutets inspirationsdag om barns och ungdomars verklighet på film. P1 Kulturs Nina Asarnoj var där.

Vad är Bobo16 för någonting?

- Seminariet jag var på är bara ett av många som Svenska Filminstitutet anordnar under rubriken Filmrummet. Ibland handlar det om filmteknik och ljud, ett seminarium har handlat om representation, vilka som får synas på film. Och barn och ungas möjligheter att både ta del av film, göra film och hur deras verklighet skildras på film, är ju också en del av ett slags mångfaldsarbete. För barn och unga är ganska osynliggjorda i vårt samhälle. Just ordet "Bobo" syftar på en av huvudpersonerna i Lukas Moodyssons film "Vi är bäst". 

Dagens snackis på Filmhuset var i alla fall den norska ungdomsserien "Skam" som lyckats med det alla mediechefer drömmer om. Den har lyckats nå 60 procent av målgruppen, det vill säga ungdomar 12-18 år, och har redan setts via NRK Play av mängder av tonåringar även i Danmark och Sverige, som nu snabb-lär sig norska för att hänga med i vardagsdramatiken. Den kommer att släppas på SVT Play i morgon faktiskt, så vi kommer att få se den med svensk text!

Vad är nytt med "Skam"?

- Den bygger på ett enormt researcharbete med djupintervjuer och NRK som den norska public service-TV:n heter har ett längre förhållande till sin unga publik som den interagerar med på olika sätt. Serien handlar om vardagsproblem som vänskapstrubbel eller att bli kär i någon av samma kön, men på ett ganska avdramatiserat sätt. Och de olika figurerna i serien har fiktiva instagram-konton som de uppdaterar under veckan och på så sätt bygger upp dramatiken inför nästa avsnitt.

Och vi i Sverige vill inte vara sämre, så en av dem som var med på seminariet var Maria Karlsson Thörnqvist och SVTs Projekt Z. Hon och hennes team har gjort djupintervjuer med svenska ungdomar. Projekt Z är alltså än så länge en interaktiv verksamhet på sociala medier, och som läget är nu är det inte säkert att det resulterar i en dramaserie. Som jag förstod det så tyckte SVT och Maria Karlsson Thörnqvist att själva researchen blev grejen. Hon upptäckte ju också att det som plågar många unga i Sverige idag är prestationsångest och psykisk ohälsa. Något som det nu går att upptäcka digitalt att man inte är ensam om att uppleva.

Men vad hände mer på det här seminariet och vad tar du med dig?

- Ja, det som är kärnfrågan är ju att barn och unga ska få möjlighet att se bra film i alla genrer, göra film och lära sig tänka kritiskt kring bildmediet. Genom skolan, de regionala resurscentren, i hemmet - bara det sker. En annan stor fråga som bland annat drivs av barnfilmsambassadören Suzanne Osten är vad barn och unga tål att se. Hon menar väl att vuxenvärlden är onödigt beskyddande. Att barn och unga kan hantera mycket mer än man tror. Och att problemet snarare är att det visas för lite film i skolan, barn borde både se och göra mer film och prata om film i vårt bildfyllda samtid.

En av de som talade var också långfilmskonsulenten Calle Marthin som berättade om sina första tre månader som filmkonsulent. Han var fortfarande i chock efter att ha räknat ut att av de 128 långfilmsmanus han hunnit ta emot under sin första tid på jobbet, var det bara fyra stycken i kategorin barn- och familjefilm. Alldeles för få. Hans analys var att bristen på manus delvis beror på barnfilmens låga status och att konkurrensen från Pixar och Dreamworks färgsprakande och fantasifulla skapelser fungerar dämpande. Något han tänker ändra på.   

Och utifrån det här seminariet på Filmhuset om hur barn och unga skildras på film, vad sades om framtiden?

- Ja, det är ju tydligt med den här succén med "Skam" att vi kommer att få se mer av interaktiv TV. Ja, och Projekt Z på SVT. Där man går till målgruppen och kollar av vad som pågår, vilka ämnen och frågor som berör just nu och skickar tillbaka det i olika former. Det betyder ju inte att det ska finnas andra typer av historier också, konstnärliga produktioner som inte går att måttbeställa. Som finns där ute i verkligheten och väntar på att bli berättade.

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".