Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"American Honey är stor filmkonst"

Gunnar Bolin ger toppbetyg till "American Honey"
3:27 min
Ur "American Honey" av Andrea Arnold.
Ur "American Honey" av Andrea Arnold. Foto: Parts & Labor/LLCPulse/Films Limited/The British Film Institute/Channel Four Television

Andrea Arnold har lämnat Storbritannien och dragit till USA för att göra sin nya film American Honey.

Star heter hon. Den unga kvinnan som vi i filmens första scen möter nere i en container där hon letar slängd mat åt sig och sina småsyskon.

Star med sina dreadlocks och sina trötta ögon, som tvingats se alldeles för mycket, och den där unga kroppen och hjärnan som för sällan fått vara ung och sluppit att ta ansvar för de syskon som den missbrukande föräldragenerationen skiter i. Så på ett alldeles vanligt köpcentrum får Star syn på ett gäng ungdomar, till synes helt fria, alldeles uppenbarligen höga både på den egna gruppens jargong och kärlek och på några tillsatta, lättare droger. Och när gruppens ledare Jake hoppar upp på kassadisken och dansar till högtalaranläggningen som spelar Rihannas We found love, och han dansar med blicken fäst på Star och... ja då tänds en helt annan glöd i hennes ögon

"We found love in a hopeless place", och att hitta kärleken eller åtminstone en livskänsla på ett hopplöst ställe är mycket vad denna film handlar om. Star åker med på en alldeles osannolik amerikansk odyssé med den sektliknande gruppen av ungdomar som, visar det sig, säljer tidningsprenumerationer med hjälp av dörrknackning.

Det enda som ledaren, den svala, sköna Kristal kräver är att man inte har någon därhemma som kommer att sakna en.

Krystals anställda är en ganska osannolik samling av utsatta unga människor: lättdrogande, krökande, några balanserande på de psyksiska sjukdomarnas allra smalaste egg. Kanske mest deprimerade eller bara, precis som Star, med ögon som avslöjar att de redan har sett och levt lite för mycket.

American Honey lever på sin autenticitet, Andrea Arnold är en mästare på att blanda proffs med amatörer. Jake spelas av en suverän Shia Lebeouf som med sina halvslutna ögon lyckas svänga mellan apati och frenesi med en blinkning, men filmen livsnerv är ändå Sasha Lane som spelar Star.

Arnold hittade henne på en strand där hon larvade runt med några jämngamla. Först trodde Lane att Andrea Arnold var en porrfilmsregissör som var ute efter henne men sakta fick de förtroende för varandra. Det stora i Lanes spel är den totalt koncentrerade närvaron hon har, både i tysta scener där det är minspelet som ska räcka, och explosiva där Sasha Lane tvingas ta i från tårna.

Arnold är en bildmedveten regissör American Honey är filmad i det gamla mer kvadratiska filmformatet, mycket handkamera intima bilder växlar mot det amerikanska landskapets storlsagenhet och här finns de också: insekterna. Arnold har med dem nästan som en gimmick från film till film: fladdrande nattfjärilar mot en gardin, surrande getingar mot en ruta, instängda men möjliga att befria om man bara öppnar en glipa ut mot världen. Och den glipan visar Arnold alltid upp i sina filmer.

American Honey är stor filmkonst, den är nästan tre timmar lång, har en handling som ryms på en post-it-lapp men fyller mig ändå, med sin vackra energi, sitt hopp och paradoxalt nog allt detta trots den bottenlösa sorg den också förmedlar, genom dessa ungdomars utsatta liv i en värld där ingen verkar behöva dem. Utom de själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".