Valkampanj Österrike
Foto: Joe Klamar/AFP.

Valet i Österrike fångas i Valkampsdagbok

Marlene Streeruwitz: "Jag gör det mest för mig själv"
8:35 min

Marlene Streeruwitz har varje vecka under hela presidentsvalkampanjen i Österrike skrivit en Valkampsdagbok. Gunnar Bolin träffade henne och bad henne förklara hur denna idé kom till.

– Jag gör det helt enkelt mest för mig själv, genom att sätta mig in i ramarna för valet i form av valprogram eller löften, jag tar fram dem i verkligheten och ser vad de egentligen betyder.

Marlene Streeruwitz möter mig i foajén till litteraturmuseet i Wiens första Bezirk. Om en knapp timme ska hon läsa ur sin nya roman Yseut och det börjar redan komma besökare som vill ha de bästa platserna.

Men vi har alltså träffats för att tala om hennes valkampsroman. Och ett exempel på att hon inte har skrivit den i förväg utan verkligen publicerar ett stycke i veckan det bevisas ju av det faktum att hon har tvingats att förlänga den - det som var tänkt att ta slut den 2 oktober är nu förlängt till valdagen den 4 december.

Lyssna på hela intervjun i ljudlänken ovan

Relaterat

Mer om Litteratur

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".