Skiss på den planerade tillbyggnaden på Kungliga Operan.
1 av 4
Skiss på den planerade tillbyggnaden på Kungliga Operan. Foto: TT.
Kungliga operan.
2 av 4
Kungliga operan. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Birgitta Svendèn, operachef.
3 av 4
Birgitta Svendén, operachef. Foto: Anders Wiklund/TT
Kungliga Operan.
4 av 4
Kungliga Operan. Foto: Anders Wiklund/TT

Kungliga Operan renoveras för miljardbelopp

Alice Bah Kuhnke: Har krävts många diskussioner
1:53 min

Efter många turer och uppskjutningar kunde kulturminister Alice Bah Kuhnke under dagen meddela att renoveringen av Kungliga Operan har fått grönt ljus och att huset ska byggas om för cirka två miljarder.

– Under en längre tid har regeringen upplyst operan om vilka stora behov man har av en renovering, säger Alice Bah Kuhnke.

Regeringen beviljar Statens fastighetsverk 150 miljoner och Kungliga Operan 38 miljoner och renoveringen väntas pågå i fyra år. Byggnaden ska inte bara byggas om men ska även byggas ut.

Alice Bah Kuhnke berättar för Kulturnytt varför det tagit så lång tid att komma till ett beslut.

– Därför att det här är det största projekt som Statens Fastighetsverk någonsin har genomfört och det har krävts många och långa diskussioner för att säkerhetsställa att när vi nu tar det stora steget till att gå in i en projekteringsfas, så vet vi exakt vad vi gör.

Operahuset i Stockholm invigdes 1898. Det byggdes efter att Gustav III:s operahus, som låg på samma plats, rivits. I dag har byggnaden ett stort renoveringsbehov och stora arbetsmiljöbrister. Statens fastighetsverk presenterade i maj 2015 en förstudie för ombyggnad av Kungliga operan och den ligger till grund för den projektering som snart ska börja.

Den moderniserade, ombyggda Operan vid Gustaf Adolfs torg i Stockholm ska kunna öppna dörrarna 2025. Under de cirka tre och ett halvt år som byggandet ska pågå måste huset vara stängt och verksamheten ske på annat håll.

Birgitta Svendén är operachef på Kungliga Operan.

– Nu när vi har fått det här fantastiska beskedet idag börjar nu arbetet med att hitta nya spelplatser. Vi räknar med att vi ska vara på flera olika scener men att naturligtvis ha ett permanent ställe där publiken hela tiden ska veta att här är Kungliga Operan.

Vad kan det bli för ställe?

– Det kan ju vara Cirkus eller Södra teatern.

Fakta: Kungliga Operan

Operahuset i Stockholm invigdes 1898. Det byggdes efter att Gustav III:s operahus, som låg på samma plats, rivits.

I dag har byggnaden ett stort renoveringsbehov och stora arbetsmiljöbrister.

Som ett första steg i renoveringsarbetet sågs Operans scenmaskineri över för ett par år sedan. Kostnaden uppgick till cirka 100 miljoner kronor.

Regeringen föreslog i budgetpropositionen för nästa år att Operans så kallade övermaskineri ska renoveras 2018-2020 för totalt 21 miljoner.

Statens fastighetsverk presenterade i maj 2015 en förstudie för ombyggnad av Kungliga operan. Då beräknades genomförandet starta tidigast 2020, förutsatt att man fick ett positivt besked från regeringen. Det är förstudien som ligger till grund för den projektering som snart ska börja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".