Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckans ord: tudelad

Fredrik Wadström om ordet "tudelad"
3:31 min
Fidel Castro är död
Fidel Castro. Foto: Javier Galeano

Fredrik Wadström ser ett ord återkomma i beskrivningen av inte bara svensk utan även amerikansk, rysk, europeisk politik – tudelad.

Det är kanske inte så att ordet sägs särskilt ofta. Men när de nu pågående debatterna och diskussionerna blandas så lyfter orden som en bisvärm ur kakafonin och avtecknar sig mot himlen i ett enda ord: tudelad. Land efter land i Europa delas i två nästan exakt lika stora åsiktsläger. Skiljelinjen brukar av vissa kallas för det öppna demokratiska samhället mot högerpopulismen. Andra kallar det för det korrupta etablissemanget mot sanningssägarna. Till och med själva beskrivningen av debatten är tudelad.

Efter Fidel Castros död har tudelningen spunnit iväg till nya nivåer. Å ena sidan hyllas Castro som ikon och inspiration för alla som kämpar mot orättvisor, å andra sidan beskrivs han som en brutal diktator och frontfigur för ett system som skoningslöst slagit ned på dem som kämpat för sina rättigheter på Kuba. Många kommentatorer är själva tudelade i sina minnesord och kallar Fidel Castro för revolutionshjälten som blev tyrann. Mina tankar vandrar in i framtiden. När Rysslands president Putin en dag lämnar oss, kommer eftermälet handla om infrastruktur och ekonomi eller om alla döda i Tjetjenien, Aleppo och östra Ukraina? Turkiets Erdogan? Lukasjenka i Belarus? Alla starka män som inte drar sig för att fängsla dissidenter eller till och med skapa system där meningsmotståndare ibland mördas, hur kommer världsläget att se ut när de försvinner? Kommer debatten även då att vara tudelad?

I grunden tror jag att det handlar om värderingsfrågor. När jag bodde i Moskva för fem-sex år sedan slets det ryska samhället åt alla håll av häftiga debatter kring landets förflutna. Det mest tydliga draget var att det inte fanns någon konsensus. Stalin kunde alla tycka lite vad de ville om: blodtörstig despot eller sammanhållande landsfader, det var mest en fråga om vem som skrek högst i stunden. Just nu blåser vinden mycket tydligare i Stalins favör i Ryssland. Det är mer konsensus inom det politiska etablissemanget att hylla honom som segrare i andra världskriget än att tala om miljoner oskyldiga som gick under i de sovjetiska arbetslägren, även om alla åsiktsyttringar kring Stalin fortsätter att finnas parallellt.

Istället är det i andra delar av världen den där avsaknaden av konsensus breder ut sig, också i Sverige. Det är inte längre lika självklart att vi i varje samtal kan utgå från att till exempel mänskliga rättigheter är något vi alla sätter främst när vi diskuterar flyktingpolitik eller integrationsfrågor. Vi måste liksom pröva oss fram i varje nytt möte för att förstå den andres utgångspunkt i samtalet. När det gäller Fidel Castros eftermäle har väl den diskussionen egentligen pågått i decennier men nu förstärks den av tidsandan. Det är just nu mer "tudelat" än vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".