Tv-serien Skam riktar sig till norska tonåringar.
Tv-serien "Skam" riktar sig till norska tonåringar. Foto: Press

Därför har "Skam" blivit en succé

Tali da Silva: "Blir aldrig övertydlig eller uppfostrande"
2:25 min

Nu får den omtalade norska tv-serien "Skam" premiär på SVT Play. Serien riktar sig mot tonåringar och är norska public service-kanalen NRK:s mest strömmade tv-serie någonsin. Den handlar om ett gäng gymnasieelever i Oslo och har redan fått både danska och svenska tonåringar att slänga sig med norska uttryck som dritsekk och kline.

Kulturredaktionens Tali da Silva, du har sett "Skam". Vad tycker du om serien?

– Det bästa med "Skam", och det som skiljer den från många andra tonårsserier, är att den aldrig blir övertydlig eller uppfostrande. Det är flera gånger jag sitter och är osäker: Har hon en ätstörning eller inte? Är han en taskig pojkvän eller inte? Tills jag förstår att i den här serien får man vara både fördomsfull och en bra kompis på samma gång. Och "Skam" är inte alls moralkakig på det viset att moralen känns påklistrad från vuxenvärlden utan det är ungdomarnas värderingar som styr och de löser problemen på sina egna sätt.

Jämfört med till exempel "Dawsons Creek" som jag tittade på i den åldern, där 16-åringarna funderade på stora filosofiska frågor och kunde hålla monologer i flera minuter så visar "Skam" mer hur det faktiskt är: att bli bjuden på treornas fester är det absolut viktigaste. Och de pratar som vanliga tonåringar. Blickarna och minspelet fyller i det som inte sägs.

Varför tror du att "Skam" blivit en sådan succé, vad gör serien så speciell?

– En anledning är publiceringssätten. NRK släpper ett avsnitt i veckan men varje dag kan man följa rollfigurerna genom deras chattar och sms till varandra och de finns på Instagram precis som ens verkliga vänner. Det gör att karaktärerna känns väldigt verkliga och jag tror att det är ett av skälen till att tittarna sugits in och blivit så lojala. Det märktes till exempel under andra säsongen som kretsade kring ett kärlekspar och när killen gick under jorden och inte svarade på tjejens sms så startades en hashtag i Norge som hette #williammåsvare och en sajt som hette harwilliamsvaret.no. Det säger något om engagemanget.

Men den delen försvinner för de svenska tittarna eftersom de inte kan hänga med i realtid?

– Ja, och det är lite synd därför att den här sociala medier-biten är inte ett extramaterial utan snarare en del av handlingen. Så om man ser första säsongen på SVT Play och fastnar så tycker jag att man ska fortsätta titta på NRK sedan, för att komma ikapp och kunna vara med på alltihop.

Relaterat

Mer om Film- och tv-recensioner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".