Kungliga Operan  Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040
Kungliga Operan Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040

Per Feltzin kommenterar beskedet om Kungliga Operans renovering

Per Feltzin: "Man måste arbeta särskilt mycket med att få ut opera till flera"
1:45 min

Idag stod det klart att Kungliga Operan i Stockholm ska byggas om och renoveras. Kulturnytts operakritiker Per Feltzin har följt turerna.

Vad säger du om dagens besked?

– Det är skönt att det äntligen kommer ett beslut, efter år av samtal och andra planer på helt nya operahus på helt andra platser. Naturligtvis hade det varit flott med ett nytt hus på den omdiskuterade platsen bakom Nationalmuseet där Nobelmuseet ska ligga eller vid inloppet där Masthuggsoperan lanserats som ett alternativ som kunde förena små och stora scener med en utomhusscen. Men det hade kommit att kosta betydligt mer än två miljarder och knappast varit möjligt utan privatfinansiering – som i Danmark. Men varken IKEA eller ABBA har nappat...

Att det behövs en total renovering finns det inga tvivel om, det är just nu ett svårarbetat hus för alla yrkesgrupper och att man behöver en fungerande mindre sidoscen är också klart.

Sedan hoppas jag då att ett nytt hus med ny teknik kan göra det möjligt att operan med lätthet gör det som Metropolitan i New York och som operan någon gång gjort – att man sänder samtliga operor på biografer runt om i Sverige. Om nu en nationalscen ska knipa två miljarder av landets kulturbudget måste man arbeta särskilt mycket med att få ut opera till flera människor – alla de som inte har möjlighet att resa till Stockholm.

Vad tror du, kommer vi ha en nyrenoverad opera 2025?

– Det måste vi ju, jag kan inte tänka mig något annat. Har man nu tagit så här lång tid på sig för att besluta bör man ju ha ordentligt på fötterna. Det ska tre-fyra år innan ombyggnaden sker, det ska ta tre-fyra år att bygga om och under tiden ska man spela opera på andra håll i Stockholm... Det är ju som att vända ett kryssningsfartyg i en liten pöl, det måste de ha tänkt på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".