The Americans titel-card
The Americans titel-card
Kulturnytts julkalender 2016

Lucka 2: "The Americans"

Maria Edström om en TV-serie i tidens rörelse
1:43 min

 Så är det dags för Maria Edström att öppna decembers andra lucka; där finns TV-serien ”The Americans”

Nej det är inte bara Nathan Barrs suggestiva, lite ”mannen från UNCLE-aktiga” musik i tv-serien ”The Americans”. Det är inte bara de nyanserade och samtidigt häpnadsväckande hårdföra rollgestalterna Philip och Elisabeth Jennings, spelade av Matthew Rhys och Keri Russel, två sovjetiska spioner i Virginia USA i en tid när Brezjnev plockas ner från väggen i ”The prezidentura” och när Ronald Reagan hänger på väggen hos FBI. Det är inte bara det där liksom klonk-smällande ljudet av en bildörr som stängs eller den där gröna skriften på de första Commodore-datorerna eller tröjor med otroliga virkade tofsbollar. Det är inte bara en liten historielektion i vem som stödde apartheid i Sydafrika eller började samarbeta med mujjahedin i Afghanistan. Eller vem som kidnappade tillbaka judiska forskare som flytt antisemitism och som utövar obarmhärtig utpressning mot politiska fångar. Det är inte bara alla utmejslade biroller på båda sidor i detta kalla krig signerade manusförfattaren Joe Weisberg, fd CIA-medarbetare.

 Nej, det är själva tidens rörelse vi ser, en rörelse som inte fastnar i nostalgins förföriska famntag utan som vänder sig om och djärvt blickar tillbaka på en tidsepok som fortfarande värker i vår.

Mer om Kulturnytts julkalender 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".