En scen ut tv--serien "Pang i bygget".
En scen ur tv-serien "Pang i Bygget" ("Fawlty Towers"). Andrew Sachs i rollen som Manuel samtalar med John Cleese i rollen som Basil Fawlty. Arkivbild. Foto: TT

Manuel i "Pang i bygget" har avlidit

Skådespelaren Andrew Sachs, som är mest känd för rollen som Manuel i tv-serien "Pang i bygget" ("Fawlty towers") har avlidit, 86 år gammal.

Sachs drabbades av demens för fyra år sedan och avled på ett vårdhem förra veckan, bekräftar hans fru Melody Sachs, skriver The Telegraph.

– Han hade det bästa livet och den bästa döden man någonsin kan ha, säger hans fru.

Andrew Sachs vann mångas hjärtan i rollen som Manuel - den förvirrade servitören från Barcelona. Hans standardfras i serien "Jag vet ingenting", och John Cleese, som spelade hotellägaren Basil Fawltys, ständiga ursäkt till Manuels förvirring "han är från Barcelona" har blivit historiska i den brittiska komedivärlden.

Den brittiska tv-serien "Pang i bygget", som hade premiär 1975, röstas regelbundet fram som ett av de mest älskade BBC-programmen någonsin.

Andrew Sachs avled den 23 november och begravdes i går i närvaro av sin familj och nära vänner i norra London.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".