Regissören Andrea Honey och skådespelaren Sasha Lane från American Honey, september 2016
1 av 3
Regissören Andrea Honey och skådespelaren Sasha Lane från American Honey, Foto: Chris Pizzello
ur "American Honey"
2 av 3
ur "American Honey" Foto: Holly Horner
Ur "American Honey"
3 av 3
Ur "American Honey" Foto: Holly Horner

Andrea Arnold om varför hon ändrade slutet i "American Honey"

"Jag ändrade mycket under resans gång..."
5:37 min

"American Honey" spelades in under en roadtrip, i kronologisk ordning med amatörer och proffs och Andrea Arnold skrev om manus under resans gång. Roger Wilson tycker att det låter dokumentärt.

Full pott! Lyssna på Gunnar Bolins recension av "American Honey"

Det började med en tidningsartikel i New York Times 2007, om unga människor som försörjer sig på att åka runt kors och tvärs i USA och kränga på folk tidningsprenumerationer.

Det som fångade hennes intresse var bilden av ungdomar med problem hemma, som nu tillsammans bildade en sorts surrogatfamiljer när de var ute på vägarna.

- De fajtades och gjorde allt familjer gjorde, men det fanns något vacker i det, säger den hyllade brittiska regissören Andrea Arnold.

Hon har tidigare gjort filmer som "Fish Tank" och "Wuthering heights", alla ordentligt rotade i den brittiska myllan. När hon nu ville göra en film som utspelade sig i USA, så inledde hon ett långt researcharbete genom en rad olika bilresor genom landet.

- Jag åkte till många fattiga ställen, små hålor i mellanvästern och södern, berättar Andrea Arnold.

På långtradarfik och i småstäder träffade hon folk för att få en annan bild av USA, än det land hon sett på tv och på film. 

I samma strävan efter realism spelades också filmen "American Honey" in under en enda lång road trip. Åtta veckor tillbringade inspelningsteamet och skådespelarna på vägarna genom USA.
Dessutom spelade de in alla scenerna i kronologisk ordning

- Det var en lite annorlunda upplevelse och ett stort äventyr, säger Andrea Arnold.

Det finns en särskilt genuin känsla i "American Honey", ett sorts tillstånd, när ungdomarna sitter i bussen tillsammans; käftar med varandra, sover och sjunger.

Förutom stärnan Shia Lebeouf, har Andrea Arnold som vanligt använt sig av så kallad "streetcasting" för att hitta många av sina skådespelare. Hon och hennes rollbesättare har letat upp amatörer som passar i rollerna, bland annat genom att sitta utanför varuhuset Walmart och bara kolla in människor.

Det var igenom den typen av uppsökande verksamheten som hon hittade Sasha Lane. Dessutom använder hon castingrocessen som ett slags research och ett sätt att få fler historier som stoff till manusskrivandet.

Ju mer Andrea Arnold berättar om hur filmen blivit till, desto mer börjar det låta som ett dokumentärprojekt, för även manusskrivandet fortsatte under inspelningen.

- Filmen var väldigt levande. Jag ändrade saker under resans gång och plockade upp händelser som inträffat under inspelningen, säger Andrea Arnold.

Eftersom Sasha Lane kommit in strax innan inspelningsstart, ville Arnold ändra saker i manus, så det skulle passa Lane bättre. Det hela slutade med en nästan omöjlig kamp.

- Resan var så utmattande och jag fick bara typ max en dag i veckan för att försöka skriva ikapp manus och ändra. Dessutom hände det så mycket att jag absolut ville ändra slutet, berättar Andrea Arnold.

Det är nästan som om jag undrar om inte filmens lite flummiga och vaga slut, är ett resultat av att Arnold inte hann skriva klart - eller så är jag bara alldeles för fyrkantig. Själv ser Andrea Arnold det som ett öppet slut, där alla ledtrådar finns utplacerade, för att publiken ska kunna dra sina egna slutsatser.

- Jag lämnade det som ett slags känslomässigt problem att lösa, jag älskar att göra så. Jag vet precis vad slutet betyder för mig och jag hoppas en del kommer att komma fram till just det, men om det inte gör det är det härligt att låta pusslandet fortsätta.

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".