Ilsket förförisk country från Sveriges bakvatten

Under våren har ”Gråt inte Cecilia. Och inte du heller Ursula.” av Kristina Lugn dragit fulla hus på Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm. Just nu gästspelar föreställningen på Skillinge Teater till och med söndag. Och dessutom släpps ett soundtrack - ”Songs from the Swedish Badlands” - som Kulturnytts Maria Edström har lyssnat på.

”Songs from the Swedish Badlands” – vilket soundtrack, och vilken trio!

Lyrics: Kristina Lugn Music: Niko Röhlke och Lead vocals: Lennart Jähkel!

Och med dem åker vi, som i ett gungande bilsäte, rätt in i The Swedish Badlands, från Månkarbo och uppåt, rätt i inlandets mörka hjärta. Där det alltid finns en ”arg man i enkelsäng” denna ylande och gnällande byracka som söker sin flock, en plats, en kärlek.

Naturligtvis skruvar Kristina Lugn upp countryns patetik och självömkan flera svarta varv. Niko Röhlkes musik leker med genrens figurer, och Lennart Jähkels sång är liksom ilsket förförisk.

Man behöver inte alls ha sett föreställningen ”Gråt inte mer Cecilia. Och inte du heller Ursula” för att uppskatta CD:n - dessutom får man två bonuslåtar. Men min favorit är ”Two Hearts on Holiday” om, naturligtvis, kärlekens omöjlighet. ”Songs from the Swedish Badlands” punkterar hela tiden vår längtan, men är lika snabbt där och blåser ny luft i däcken…