"Skam" engagerar i realtid med sociala medier

2:47 min

Sverigeaktuella norska succéserien "Skam" har följare över hela världen. Att seriens karaktärer går att följa i realtid i social medier har skapat ett stort engagemang unikt för tv. "Man har blivit engagerad", säger Frida som går på den Osloskola där serien utspelar sig.

Lyssna på ett längre reportage från "Skam"-skolan under artikeln

Kulturredaktionens Tali da Silva om framgångsreceptet bakom "Skam"

Nätbaserade "Skam" utgår från en webbsida på NRK där berättelsen portionsvis illustreras med hjälp av klipp, sms-konversationer eller bilder. I slutet av veckan läggs sedan ett avsnitt ut. Det här greppet har väckt stort engagemang bland följare.

– När serien började visas här i Norge så fanns det de som trodde att det var på riktigt, att karaktärerna inte var skådespelare, berättar 17-åriga Pauline.

Paulina är elev på Hartvig Nissens skola i Oslo, samma skola där serien både spelas in och utspelar sig.

– Man har blivit engagerad i berättelsen på grund av att mycket sker genom sociala medier. Att det läggs ut korta klipp och annat som man kunnat följa via webben. Jag tror att det här sättet är mycket bättre än att bara lägga ut ett avsnitt varje vecka, säger Frida.

Flera av seriens karaktärer har egna konton i sociala medier som uppdateras med till exempel bilder. Och på den gemensamma sidan på NRK läggs sms-chattar ut. Allt funkar som en motor som för handlingen framåt.

Gry Rustad, som just nu bor i USA, är tv-och medieforskare vid Oslo Universitet. Hon följer med stort intresse fenomenet "Skam" och dess segertåg.

 "Skam" var mer omdiskuterat än "Gilmore Girls" på Tumblr för ett tag sedan. Det är inte illa för en serie utan undertexter.

– Gry Rustad

Hon lyfter fram sättet serien distribueras som en viktig del av framgången.

– Du vet alltid när en ny del av "Game of Thrones" eller "Walking Dead" läggs ut. Men med "Skam" vet du inte när det sker något i handlingen om du inte följer serien på alla plattformar. Det här skapar ett engagemang. Även du som följer sitter och väntar på att få svar på ett sms eller en vänförfrågan, tillsammans med seriens karaktärer, säger Gry Rustad.

När det gäller engagemanget kring serien så skriver Gry Rustad tillsammans med en kollega just nu en vetenskaplig artikel där man tittar på hur "Skam" använder och skapar det som kallas "transitional spaces" – nya rum där tonåringar finns för att prata om det som visats i serien.

 – Särskilt i kommentarsfälten och chattarna så ser man att serien genererar flera olika diskurser. Folk pratar om teman som tas upp i serien, till exempel om att komma ut. Serien fyller en viktig social funktion för målgruppen, säger Gry Rustad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista