Nimis
1 av 2
Nimis. Foto: Sveriges Radio, P4 Malmöhus
Polisen på plats vid Nimis
2 av 2
Polisen på plats vid Nimis. Foto: Martina Greiffe/Sveriges Radio

Nimis ska byggas upp till våren

Planerna på återuppbyggnaden av Lars Vilks konstverk Nimis, som brann i slutet av november, är i full gång.

Verket vid Kullaberg i nordvästra Skåne sattes i brand i slutet av november. Vilks räknade då med att hans enorma installation av drivved skulle byggas upp igen. Och det ser hoppfullt ut, säger Fredrik Larsson, konstnär och "utnämnd minister" i Ladonien, den skulpturpark som har anlagts av Vilks.

– Jag har varit där och inspekterat och det var inte en total katastrof. En bit har klarat sig så vi kan bygga på plats på den befintliga biten. Eftersom det är vintertid är det lite bistert att vara där nu. Men vi går igenom vad som måste göras, säger han.

Normalt brukar underhållet av Nimis börja ungefär i mars efter vintern. Den här gången kanske man kan komma i gång tidigare, eftersom förstörelsen är större, säger Fredrik Larsson. Nu försöker de planera hur arbetet ska läggas upp, eftersom både frivilliga och företag har hört av sig.

– Både besökare och bekanta vill hjälpa till. Vi måste bara se till så att det inte blir för många kockar. Men vi vill gärna ha mycket kökspersonal, säger Fredrik Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".