Jubel Van der Bellens seger.
Alexander van der Bellen gick segrande ur presidentvalet i Österrike. Foto: Joe Klamar/AFP

Oväntat valresultat i Österrike

Gunnar Bolin om valet i Österrike
6:08 min

Den oberoende kandidaten Alexander van der Bellen vann presidentvalet i Österrike över det invandringskritiska högerpartiet FPÖ:s kandidat Norbert Hofer. Kulturredaktionens Gunnar Bolin kommenterar segern.

Är du förvånad över valresultatet?

– Jag tror att alla är förvånade över att det blev så pass tydligt. Det hade nog ingen väntat. Jag var i Wien och gjorde ett reportage och det var väldigt polariserat, ett högt uppskruvat tonläge och man hade hela tiden en känsla av att ingen visste hur det här skulle gå, men då är det viktigt att säga att jag var i Wien och Wien är inte riktigt representativt för hela Österrike. Jag tror att åkte du ut på landsbygden, där många röstar på Hofer, fanns det också väldigt mycket vind i seglen. 

Jag tror att alla är förvånade över att det blev så pass tydligt.

Hur skulle du tolka det här valresultatet, kommer FPÖ att fortsätta vara starka?

– Man måste tänka på att FPÖ i opinionsmätningar har lite drygt 30 procent. Det är väl helt enkelt så att det finns konservativa väljare som har valt vad de tycker är minst dåligt och då har det visat sig att flera av dem tycker att FPÖ:s kandidat var bättre. Det ligger väldigt långt ifrån en klassisk kristligt konservativ österrikare att rösta på en grön kandidat. Så i kommande förbundsdagsval så är det fortfarande oklart, där kan FPÖ fortsätta att gå starkt framåt. 

Hur mår Österrike? Reportage av Gunnar Bolin i P1 Kultur

I USA var det ju grova angrepp på pressen från Trumps sida och i Tyskland har begreppet "lugenpresse" eller lögnarpressen skanderats länge av de tyska högerpopulisterna AFD, är pressen måltavla även i Österrike?

– Ja, det finns en man som heter Herbert Kickl som är generalsekreterare i FPÖ som är känd för att hitta på pigga små ord. Han anses vara en av hjärnorna bakom FPÖ:s framgångar, och han talar om "den mediala Stalinorgeln" och också om "freudmarxisterna". Den mediala Stalinorgeln är då alla liberala tidningar som man anser hetsar mot Hofer. Samtidigt ska man säga att Kronen Zeitung, den i särklass mest lästa tidningen i Österrike, lutar mer åt Norbert Hofer-sidan.

Hör hela samtalet med Gunnar Bolin i ljudlänken ovanför artikeln

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".