Sara Marielle Gaup-Beaska, Inger Biret Kvernmo Gaup och Sofia Jannok på plats vid protesterna i Standing Rock, ND.
Sara Marielle Gaup-Beaska, Sofia Jannok och Inger Biret Kvernmo Gaup i North Dakota. Foto: Jeff Schad

Sofia Jannok jublar över stoppad oljeledning i North Dakota

"I dag firar vi järnet"
2:14 min

Den planerade oljeledningen i ett reservat i North Dakota har stoppats. Den samiska musikern Sofia Jannok är en av alla kulturskapare som ställt sig på ursprungsbefolkningens sida.

Sofia Jannok har tidigare varit på plats för att visa sin sympati, och är förstås glad i dag:

– Det är ju helt fantastiska nyheter. Men man ska komma ihåg att den här segern bara är en delseger för oljeledningen är inte stoppad, så i dag firar vi järnet men i morgon fortsätter vi organisera oss.

Nej, själva oljeledningen i sig är inte stoppad, men amerikanska federala myndigheter har underkänt själva sträckningen, och det är en seger för ursprungsbefolkningen i området som har sagt att ledningen kan hota dricksvattnet, och ledningen anses också inkräkta på områden som betraktas som heliga. Nu ska man i stället försöka hitta alternativa sätt att dra ledningen utanför ursprungsbefolkningens reservat.

Många amerikanska kändisar och kulturskapare har tagit ställning för ursprungsbefolkningen i frågan. Till exempel Neil Young och Daryl Hannah. Skådespelaren Shailene Woodley, känd från bland annat "Divergent"-filmerna och filmen "Snowden" var själv på plats och greps av polis.

Skådespelarna Leonardo DiCaprio och Ben Affleck har också uttryckt sitt stöd för ursprungsbefolkningen.

Hur kommer det sig, tro, att alla dessa kulturskapare tar ställning? Frågan går till artisten Sofia Jannok från Sverige:

– Jag tror att det engagerar alla människor med hjärtat på rätt ställe, för koloniseringen av urfolksmark har ju pågått alldeles för länge.

Men samtidigt, olja och metaller och så där, vi är ju väldigt många som behöver det, säkert du också. Hur tänker du?

– Ja, jag tänker att vi måste liksom snåla med resurserna. Det är klart, vi lever i ett samhälle där vi behöver olja, gas och metaller, men inte till den milda grad som vi använder det i dag. Vi har inget alternativ än att se över våra tillgångar och hur vi ska fördela dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".