Juicebaren på SVT.
Juicebaren på SVT. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

"Juicebaren" skildrar ängsliga människor i Stockholms innerstad

Tali da Silva: "En bra samtidsskildring"
3:12 min

I våras cirkulerade ett filmklipp i sociala medier från en känd juicebar-kedja där män i bar överkropp mixade juice till hög musik. Sedan dess har juicebaren fått symbolisera allt som har med tramsig trendkänslighet och Södermalm att göra. Men när SVT Play-serien med samma namn får premiär lär vi känna dess klientel på riktigt. Kulturnytts Tali da Silva har tittat.

Vad handlar Juicebaren om?

– Juicebaren handlar om ett gäng svårt ängsliga människor i Stockholms innerstad. Huvudpersonen Sindra är 17 år och blandar juicer med namn som hubbabubbasubba åt kunder som 35-årige David som tycker att hans kompisar lägger ner sina liv när de skaffar hus och barn. Istället seriedejtar han yngre tjejer. Men när han blir kär i en av dem är han hellre taskig mot henne än att bli en sådan där klyshig kille som är ihop med en mycket yngre tjej. Det är människor med väldigt små problem som slåss om vem som är mest medveten om sina privilegier. Men bara så länge det gynnar dem själva eller åtminstone inte krockar med deras egna intressen.

Juicebaren ska vara en humorserie, hur rolig är den?

– För att vara en slags sitcom så skrattar jag ovanligt lite. Kanske för att rollfigurerna har så mycket ångest och för att det är så hög igenkänning. Det känns i magen när kameran dröjer på Sindras stora, osäkra ögon. Då är det snarare bifigurerna som framkallar de högsta skratten. Chris Härenstam gör en hysteriskt rolig mardrömskund som försöker tvinga Sindra att leverera juicen med ett leende vilket verkligen visar kampen i att jobba i servicebranschen. Och Nina Gunke är väldigt kul som kall, egoistisk Östermalmsmorsa.

Avslutningsvis, hur bra är den?

– Det är en bra samtidsskildring. Föräldraledighet och socker är ord som kanske var mer eller mindre neutrala för säg 30 år sen men som är röda skynken idag och Juicebaren har hittat många av de där röda skynkena och gjort satir av det och den samtida ängsligheten. Men det är inte bara elakt utan i slutet får Sindra och hennes kunder upprättelse, de är kanske inte så fega, falska och självupptagna som man tror. Men skådespelarinsatserna varierar och det finns rollfigurer som gränsar till karikatyrer, som är så ytliga att man faktiskt undrar om de har känslor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".