Konstnären Elin Källman
Konstnären Elin Källman Foto: Matilda Ljungkvist/Sveriges radio

Beslut om nytt ateljéstöd i Stockholm idag

"Man behöver allt stöd man kan få i början för att komma igång"
2:03 min

Idag ska Kulturnämnden i Stockholm besluta om ett nytt ateljéstöd. Förslaget innehåller en kraftig höjning av bidraget, sänkta krav i ansökan och en särskild satsning på unga konstnärer.

Förslaget är ett försöka att möta de kraftiga hyreshöjningar som drabbat Stockholms konstnärer hårt.

Kulturnytt träffade konstnären Elin Källman i hennes ateljé i centrala Stockholm.

- Jag gör allt här inne. Målar. Fotograferar, tecknar. Det är ju lite så att det är mitt inne i stan så det blir dyrt att betala större ytor. Men det här är lagom för mig.

Elin Källmans målar stora, färgglada oljemålningar i lilla ateljé.
För 40 kvadrat betalar hon idag 600 kronor i månaden och får ett ateljéstöd på 1000 kronor i månaden.

- Det betyder jättemycket, för då vet man att det kommer in. Det blir lite lättare att leva helt enkelt. Det är tufft att vara konstnär. Du vet inte riktigt när du får din nästa inkomst och sådär.

Det nya förslaget skulle innebära 500 kronor mer i månaden för Elin Källman. Och även göra det möjligt för fler konstnärer att få bidraget.

Idag har nämligen bara de konstnärer som kan visa på att de varit aktiva med utställningar och verksamhet de senaste tre åren kunnat söka stödet. Men nu föreslås att man ska titta på de senaste fem årens sammantagna verksamhet istället. Vilket gör det möjligt att få bidraget även om man nyss varit sjukskriven eller föräldraledig.

Satsning på unga konstnärer

Dessutom föreslås en särskild satsning på unga, nyutexaminerade konstnärer. I bedömningen av deras ansökningar ska man istället för yrkesverksamhet titta på saker som skolarbeten och stipendier. Det här, skulle kunna betyda en ökad konkurrens för de redan etablerade konstnärerna som är vana att beviljas ateljéstöd. Konstnärer så som Elin Källman.

- Jag tycker det är bra att stödja unga konstnärer, det är ett svårt yrke. Man behöver allt stöd man kan få i början för att komma igång. Och vi etablerade, där kanske de kan kolla på hur pass stor inkomst vi har varför vi ska ha bidrag och hur pass verksamma vi är. Så.

Men det är inget du oroar dig över, att det skulle kunna bli en ökad konkurrens?

- Ja, om jag inte skulle få bidraget så är det såklart att jag skulle bli ledsen. Man får väl jobba lite hårdare då.

Kulturnytt har tidigare rapporterat om konstnärer som drabbats när hyrorna ökar i storstäderna. Och Stockholms kulturborggaråd, Roger Mogert sa då såhär om ett utökat ateljéstöd för att mildra situationen för, i alla fall Stockholms konstnärer.

- Ja, det skulle vara ett sätt att möta de höjda hyrorna för de ateljéer som finns i kommunen, och kanske framförallt de ateljéer som finns i privata fastigheter.

Förslaget om det nya ateljéstödet behandlas i Stockholms Kulturnämnd idag. Och om det går igenom ska det börja gälla år 2018.

Relaterat

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".