Skiss över blivande Nationalmuseum Norr, Jamtli
1 av 2
Skiss över blivande Nationalmuseum Norr, Jamtli
Skiss över blivande Nationalmuseum Norr, Jamtli
2 av 2
Skiss över blivande Nationalmuseum Norr, Jamtli

Första spadtaget för nytt Nationalmuseum

2:31 min

Det nya museet i Östersund beräknas kosta ungefär 53 miljoner kronor och blir filial till Nationalmuseum i Stockholm

I Östersund har nu bygget av Nationalmuseum Norr påbörjats, första spadtaget togs i förra veckan. Det nya museet som ska stå klart 2018 kommer att sitta ihop med det jämtländska länsmuseet Jamtli.

Bygget beräknas kosta ungefär 53 miljoner kronor och blir en permanent filial till Nationalmuseum i Stockholm. Men att Nationalmuseum Norr skulle ligga i Östersund var inte helt självklart.

– Nationalmuseum sökte ju sig norrut, de ville gärna ha en filial norröver och då stod det lite grann mellan oss och Umeå. Vi är ju väldigt glada att Jämtland ska få det här, säger Lowissa Wallgren Frånberg, första antikvarie och chef för volontärverksamheten på Jamtli i Östersund.

Lowissa Wallgren Frånberg framhåller museets pedagogiska verksamhet som en avgörande faktor i valet av filial till Nationalmuseum och konst att visa upp saknas inte.

– Det finns hur mycket som helst och de visar fyra procent av det de har. Därför finns det ett behov att kunna visa mer och man ska slippa åka till Stockholm för att se den, säger hon.

Lite längre bort i den del av Jamtli som finns utomhus står Ulf Lundkvist som är sektionsledare för den tekniska avdelningen på museet. Han är även delaktig i uppförandet av den nya museibyggnaden.

– I stora drag kommer vi att bygga en byggnad som dockar mot den befintliga museibyggnaden. Då vi inkräktar på både andra hus, staket och portar som går in mot vårt Historieland-område, så vi måste riva av det och sen flytta oss inåt ungefär 30 meter.

Östersund är annars mer känt i sportsammanhang

Enligt Christina Hedin, kommunalråd för Vänsterpartiet i Östersund har de jämtländska politikerna dragit åt samma håll.

– Det har inte vart någon politisk strid om detta. Det har varit glada tillrop, att det här är ett spännande tillskott för Östersund. Östersund är annars mer känt i sportsammanhang och vi har ett väldigt bra kulturliv här också, men att få till en sådan här bit i kulturen i Östersund tror jag är jättebra.

Inne på Östersunds Turistbyrå berättar Elisabeth Richardsson, marknadsansvarig på Visit Östersund, om en utredning som hintar om en ökad turistström till staden i och med etableringen.

– Det skulle kunna bli ungefär mellan 15 000-25 000 nya besökare per år. Det kan man ju försöka omvandla till gästnätter, men det kan bli en omsättningsökning i besöksnäringen på mellan tre och fem miljoner per år. Det är ganska stora siffror.

Tillbaka på Jamtli stannar Birgitta Alvskog till med sin barnvagn, hon ser fram emot det nya museet.

– Det blir ljuvligt kan jag tala om. Jag kommer från Åre, men jag är ofta i stan och sköter om min lilla kärlek Hjalmar här och vi är ofta på Jamtli därför att det här är ett sånt fantastiskt ställe att gå på för både vuxna och barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista