Anna Serner Svenska filminstitutets VD
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Barnfilmskonsulenten återinförs

Filminstitutets vd Anna Serner: Barnfilmen når inte ut
1:20 min

2013 drog Svenska filminstitutet in sin barnfilmskonsulent. Men efter det har barnfilmen fått en så undanskymd plats att man nu återinför barnfilmskonsulenten.

Svenska filminstitutet kommer återinföra barnfilmskonsulenten år 2017. 

– Svensk barnfilm har förr i världen varit världsberömd och haft jättestora framgångar, men de senaste åren kan vi se att det är jättefå ansökningar som kommer in och barnfilmen når inte ut i någon högre utsträckning. Så vi tycker absolut att det är dags att sätta ljus på det, säger vd Anna Serner.

Barnfilmskonsulenten försvann 2013 som en konsekvens av det filmavtal som slöts då, berättar Anna Serner. Förhoppningen då var att alla på Filminstitutet skulle ta visst ansvar för barnfilm, men det blev inte så.

– Det visade sig att det inte hjälpte, och nu gör vi därför ytterligare satsningar. Det är inte bara en barnfilmskonsulent, utan vi skräddarsyr också en projektledartjänst som handlar om kunskap och kunnighet om barnfilm. Så vi hoppas att när vi nu gör en samlad grupp, att de också kan få med sig andra aktörer för vi behöver göra det här tillsammans.

Den filmkonsulent man söker ska enligt Serner vara en passionerad person som ska kunna visa nya och etablerade filmare att barnfilm är viktigt:

– Barn och unga är en intressant, viktig målgrupp och de förtjänar att ha berättelser som förstår deras perspektiv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".