Sir Andrew Davis är aktuell med en bearbetning och inspelning av Händels "Messias".
Sir Andrew Davis är aktuell med en bearbetning och inspelning av Händels "Messias".

Julstämning i sockersöt inspelning av Händels Messias

Johan Korssell om Davis version av Messias
2:46 min

Dirigenten Sir Andrew Davis frångår det historiskt korrekta i sin nya bearbetning av Händel.

Trots att Händels Messias egentligen skrevs för påsk har den kommit att tillhöra adventstidens givna och mest älskade klassiker i kyrka så väl som i konserthus.

Och så gott som varje år anländer dessutom en ny inspelning av Messias lagom till jul. Här är det Sir Andrew Davis som leder kör och orkester i Toronto, såväl som de fyra solisterna i årets färskaste Messias på CD.

Men det här är mer än en ny tolkning av Händels oratorium. Dirigenten Andrew Davis bidrar nämligen med sin egen bearbetning av Händels original, en ny konsertedition, en egen orkestrering för stor orkester så långt bort det går komma från allt vad historisk uppförande praxis säger om hur den här musiken kan tänkas låta.

Risken är att tidstroget väluppfostrade lyssnare kommer att se rött över Davis "disneyfierade" sockersöta orkestrering, här finns horn, tromboner, klarinetter och utökad slagverkssektion samt harpa.

En av solisterna i Andrew Davis tolkning av Messias är tenoren Andrew Staples, annars är det mest den entusiastiska kören, Toronto Mendelssohn Choir och Torontos symfoniorkester som lyfter inspelningen.

Det här med att klåfingrigt pilla i Händels noter som Andrew Davis gör är inget nytt. Mozart var den förste att göra en komplett nyorkestrering av Messias, allt i syfte att göra Händels mästerverk tillgängligt för den egna tiden.

I sammanhanget framstår Davis tolkning som något av en anakronism, gammaldags storslagen, men andan är rätt. Och som julstämningsförhöjare fungerar det ypperligt, kan rekommenderas om än med vissa förbehåll för rättrogna Händelälskare.

"Handel with care…"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".