Hertha Hillfon. Foto: Jonas Ekströmer/TT
1 av 2
Hertha Hillfon. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Hertha Hillfon. Foto: Victoria Greve
2 av 2
Hertha Hillfon. Foto: Victoria Greve

Hillfon får en mötesplats på Skeppsholmen

Vänföreningens ordf Eric Sjöström: Viktigt att väcka lusten till leran
2:04 min

Det blev ju inget kulturcentrum av framlidna skulptören Hertha Hillfons hem, men det blir en mötesplats i centrala Stockholm.

Adressen blir Gamla badhuset på Skeppsholmen, där Hillfons verk ska få möta samtida verk och besökarna få en lerklump i handen, berättar ordföranden i Hertha Hillfons vänner Eric Sjöström:

- Vi kallar det en kulturmötesplats. Det blir en plats på Skeppsholmen, väldigt nära Moderna muséet och andra kulturinstitutioner och där ska vi skapa ... vi säger inte ett museum utan det är väl en kombination utav konsthall och skapande verkstad som vi öppnar där, säger Eric Sjöström.

Vilken är skillnaden då mot hur det hade blivit i hennes hem?

- Ja, det är förstås skillnad att gå omkring som besökare i ett hem och på en arbetsplats där en konstnär har levt hela sitt vuxna liv och så. Alla vi som var i Mälarhöjden blev ju helt betagna utav ... det var en väldigt speciell miljö och stämning. Nu tycker vi - vi väljer ju att se framot och positivt och är väldigt glada över att det här öppnar nu, säger Eric Sjöström och fortsätter:

- Vi ser ju också andra möjligheter nu. Vi kommer att byta utställningar flera gånger per år. Då kommer vi också att låta andra konstnärer möta Hertha Hillfon. Det kan vara en smyckeskonstnär, en modedesigner, en fotograf eller en annan keramiker och så. Det passar väldigt bra nu när lokalerna är litet mer vad ska man säga neutrala.

Syftet är alltså att ...?

- Ja, syftet är ju alltså att verkligen att markera vilken stor konstnär hon var och vilken stor betydelse hon haft för både konsten i sig men också konsthantverk och keramiken, och att det är viktigt att dels bibehålla minnet av en konstnär tycker jag, men ännu mer kanske att väcka lusten och glädjen till leran och det vi kallar "handens kraft och förmåga". Det kommer vi att jobba mycket med.

Och så kommer det att ingå en klump lera i entréavgiften ...

- Jamen vi tycker att det är väl rimligt så man kommer att kunna se utställningar där, man kommer också med automatik i biljett- eller entrépriset att få en bit lera. Det tror vi inte minst vuxna besökare kan tycka är väldigt spännande. Det kan hända att det är ganska länge sedan man jobbade med det materialet, och vi tror att det kan inbjuda till något spännande möte där.

Den nya mötesplatsen finansieras med bidrag från Stockholms stad, vänföreningens egna medel och entréavgifterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".