Text

Veckans ord: Verklighetsresistens

Kulturredaktionens Mikael Timm om "verklighetsresistens"
3:03 min

Kulturredaktionens Mikael Timm förstår vår samtid utifrån ett aktuellt ord. Den här veckan är det ordet "verklighetsresistens".

Sanningsresistens är ett uttryck som hörts efter det amerikanska presidentvalet. Trumps anhängare skulle helt enkelt inte bry sig om sanningen, och detsamma sägs gälla en del andra människor som är intresserade av politik, människor som har åsikter men alltså inte baserar dem på fakta.

Att vara resistent mot sanningen innebär rimligen att vara resistent mot verkligheten. Och använder vi begreppet verklighetsresistent är det uppenbart att fler än politiskt intresserade kan räknas dit. Nationalekonomer, älskande, före detta älskande på väg att skiljas, telefonförsäljare, körkortsaspiranter, för att nu inte tala om journalister.

Den älskande ser inte partern som hen verkligen är, investeraren ser inte projektets svårigheter, telefonförsäljaren vill inte höra att jag struntar i hans erbjudande om ny telefon.

Ja, skaran av verklighetsresistenta är rimligen rätt stor och jag får nog räkna mig själv till den.

Dock tycker jag att det är dags att gå ett steg till. Varför bara vara resistent mot sanningen, varför inte klippa till med att vara resistent mot hela verkligheten. Ja, vägra verklighet.

Medan de sanningsresistenta får finna sig i att anses mindre vetande - det är liksom hela poängen med att inte bry sig om sanningar, så kan de verklighetsresistenta peka på att de tillhör en rik kulturell tradition. Redan Calderon, eller som han heter Pedro Calderon de la Barca, en av den spanska guldålderns diktare, undersökte vad som händer om en människa förvägras se världen som den är.

Han tänker sig att en ung prins, Sigismund, som spärras in och lever totalt skyddad från omvärlden. Hans far beslutar att släppa ut prinsen i den riktiga världen där han klarar sig illa och visar sig besitta en del otrevliga egenskaper - varpå han spärras in på nytt, övertygad om att livet därute var en dröm

Filmaren Werner Herzog är inne på samma tema i Kaspar Hauser, Truffauts Vilden handlar också den om ett liknande fall. Men Calderons pjäs är rikare, på en gång saga och filosofi. Framförallt har han detta fascinerande slut där huvudpersonen på nytt är inspärrad, resistent mot verkligheten för den utgörs ju av hans cell, men öppen för drömmen.

I det finns en viss hoppfullhet. För när väl drömmarna känns angelägna - ja, då är det ju dags att ändra verkligheten. Ibland går det fortare än någon anat.

 Och eftersom upplysta människor ofta visa sig veta så lite. Och eftersom fastlagda sanningar står på lösan grund kan det rent av vara produktivt att Vägra Verklighet. Trots allt kommer nog Jultomten att visa sig vara mer långlivad än Trump.

Mer om Veckans ord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".