Joanna Krokbäck och Jessica Grafström framför sin poster på Nobelmuseet.
1 av 2
Joanna Krokbäck och Jessica Grafström framför sin poster på Nobelmuseéet. Foto: Berit Nygren/SR
Joanna Krokbäck, Jessica Grafström och forskaren Palle Dahlstedt framför postrarna i projektet "Musikjakten"
2 av 2
Joanna Krokbäck, Jessica Grafström och forskaren Palle Dahlstedt framför postrarna i projektet "Musikjakten" Foto: Berit Nygren/SR

Unga i stort projekt om musikskapande

Roligt samband om trummisar och musikintresse
2:25 min

Hundratals högstadieelever i Sverige har under hösten varit inblandade i ett forskningsprojekt om musikskapande, i ett arrangemang av Nobelmuseet i Stockholm.

På museet hänger nu närmare ett 20-tal posters där eleverna beskriver sitt arbete, och så här berättar Joanna Krokbäck om deras arbete på Grimstaskolan i Upplands Väsby:

- Vi har skrivit ner allt som vi har gjort. Exempelvis har vi berättat litet hur programmet ser ut hur vi gör musik, att vi gör musik, och vi har även berättat om vår Nobelpristagare, säger Joanna Krokbäck.

Joanna Krokbäck och hennes klasskompis Jessica Grafström har berättat om den ungerske biofysikern Georg von Békésy som fick Nobelpriset i medicin 1961 för en upptäckt som hjälper döva att höra ...

- ... och vi kopplade det till musik eftersom man behöver ju höra för att uppleva musik, säger Jessica.

Joanna och Jessica är två av ungefär 700 högstadieelever som har fått skapa ny musik som de gillar av musiksnuttar som genererats slumpmässigt av ett dataprogram och som de valt ut som byggstenar i sin musik. Sedan har de fått svara på frågor om vilken musik de annars brukar lyssnar på och i vilken mån de ägnar sig åt eget musicerande till exempel. Det har skapat ett mängd statistik som eleverna har kunnat använda för att studera olika samband:

- Vi har kommit fram till att kvinnor lyssnar mer eller har ett större musikintresse än vad män har, säger Joanna.

Stämmer det med er uppfattning i det vardagliga livet också?

- Ja, alltså det var som du sa Joanna att det är fler tjejer i vår klass som har större musikintresse, men jag vet liksom inte i det stora hela, säger Jessica.

Det vet heller inte musikern och kompositören Palle Dahlstedt som lett projektet och som forskar kring musikskapande i Göteborg:

- Vi har ju inte gjort den riktiga analysen än utan mest hjälpt eleverna att göra ganska enkla analyser.

Det finns fler exempel:

- En grupp som hittade ett väldigt roligt samband nämligen de som spelar trummor och vissa andra instrument lyssnar i mycket mindre grad på samma musik som sina kompisar medan de som sjunger lyssnar verkligen på samma musik som sina kompisar - så vissa instrument är litet mer rebelliska kanske och visar att man sticker ut medan andra är mer att man vill vara som sina kompisar, säger Dahlstedt.

Syftet med projektet har i första hand inte varit att hitta samband utan att öka intresset och förståelsen för forskning, men frågan är om det gjort det i Jessicas och Joannas fall:

- Vet inte, säger Joanna och Jessica fortsätter:

- Alltså det har ju varit roligt - jag skulle gärna fortsätta att hålla på med IT-musik och sådant - men jag vet inte om jag skulle vilja vara forskare.

Musikjakten har genomförts av Nobelmuseet i samarbete med Palle Dahlstedt, som alltså är tonsättare och docent i datorstödd kreativitet vid Institutionen för tillämpad IT vid Göteborgs universitet, tillsammans med Peter Ljungstrand som är forskare och studieföreståndare på Interactive institute i Göteborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".