"En man som heter Ove" - gänget
Glada medlemmar i gänget bakom "En man som heter Ove" Foto: Lisa Bergström

"En man som heter Ove" tävlar om europeiskt filmpris

Imorgon delar European Film Academy ut sina prestigefulla priser och den svenska succéfilmen är nominerad i tre kategorier. Kulturnytt har pratat med regissören Hannes Holm.

Hannes Holms film är med och tävlar i kategorin ”bästa europeiska komedi” och "publikens pris". Dessutom är Rolf Lassgård, som spelar Ove i filmen, nominerad till bästa manlig huvudroll.

- Jag tycker att det skulle vara rolig att vinna bästa komedi för den här är en film där jag känner att jag tagit bort så mycket roligheter, säger Hannes Holm.

I Komediklassen tävlar ”En man som heter Ove” mot tyska "Er ist wieder da" och franska "La vache". Såhär säger Hannes Holm om filmens chans att vinna:

- Hade det varit idrott och jag hade kunnat följa resultaten och de olika regissörernas prestationer, om det hade gått att mäta, då hade jag haft ett jättebra svar på det. Men i och med att det handlar om något som inte går att tävla i så är det helt omöjligt att säga. Vem det än blir som vinner så är det bara väldigt roligt.

Filmen om den en tjurige pensionären Ove, som bor i ett radhusområde i Mellansverige har setts över 1,7 miljoner svenskar på bio och har även gått strålande på amerikanska biografer. Förra månaden låg den på 20:e plats på biotoppen där och Hannes Holm tror såhär om varför:

- Det är individen Ove mot kollektivet och det är alltid intressant för amerikanerna. Det är intressant för alla oss människor, men just för amerikanerna är individen så viktig och så är man ändå beroende av andra. Alla som finns där på gatan så att säga.

Filmen bygger på Fredrik Backmans roman från år 2012, som också är en storsäljare i USA. Men trots populariteten så har Hannes Holm inte förberett något tacktal inför galan imorgon.

- Nej jag har inte förberett något tacktal. Jag har suttit på Guldbaggegalan så många gånger och förberett och det har liksom aldrig blivit uttalat. Jag har så många tacktal på lager nu, så det är bara att plocka ett från högen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".