En av Anders Sunna målningar på utställningen Maadtoe.
1 av 2
En av Anders Sunna målningar på utställningen Maadtoe. Foto: Foto: Naila Saleem
Anders Sunna och Michiel Brouwer.
2 av 2
Anders Sunna och Michiel Brouwer. Foto: Foto: Naila Saleem

Konst om rasbiologi och samer

"Vi vill ha en interaktion mellan samlaren och den samlade"
2:47 min

Anders Sunna och Michiel Brouwer ställer ut på Kristinehamns konstmuseum på temat rasbiologi, samer och exploatering.

Missa inte! Ett längre reportage från P1 Kultur hittar du under artikeln

På Konstmuseet i Kristinehamn öppnade i helgen en utställning med bildkonstnären Anders Sunna och dokumentärfotografen Michiel Brouwer. I fyra år har de samarbetet kring utställningen Maadtoe som utforskar det rasbiologiska arvet och hur samerna påverkats av densamma.

Anders Sunna är kanske mest känd för sina provokativa målningar där han bildsätter den konflikt som hans släkt har med den svenska staten. Detta kännetecknar även målningarna i Maadtoe men där finns även rasbiologin.

- Det är grunden men sen finns det alltid en anledning till att det är som det är och där har det rasbiologiska speglat hur man tänker på en annan grupp människor och vilka är konsekvenserna av det? Där har ju min familj fått ta del av de här konsekvenserna, säger konstnären Anders Sunna.

Det politiska budskapet i Maadtoe som betyder härkomst på sydsamiska är tydligt; utställningen handlar om svenska statens agerande och hanterande av det rasbiologiska arvet då och nu. För Anders Sunna och Michiel Brouwer menar att man än idag duckar för ansvarsfrågan och detta vill man visualisera genom sin utställning.

När Maadtoe pressvisas är hängningen av verken inte klar. Det stora utställningsrummet domineras än så länge av en fotosvit av Michiel Brouwer. På bilderna hänger skeletten på rad, kvarlevor efter samer som fortfarande finns i statligt förvar.

- Vi arbetar ofta med blickriktningar som en sorts ledare i utställningen så det skelettet och Anders målade skelett har en stark blick rakt över lokalen och mitt emot kommer en målning som Anders har gjort att hänga, där har han målat in Herman Lundborg och det är för att vi vill ha en interaktion mellan samlaren och den samlade, säger Michiel Brouwer.

Det faktum att den ena av dem är same och den andre inte skapar en särskild dynamik och ger extra trovärdighet i arbetet menar dem. Allt eftersom projektet har utvecklats har den enes stil börjat påverka den andres. Ett gemensamt videoverk visas också på Kristinehamns konstmuseum; Versurs in Sermo en brinnande stål lavo som är täckt med en fototapet som brinner bort och fram träder symboler som skurits fram i stålet.

Utställningen har turnerat landet runt i fyra år men förändras på varje plats. Ibland skapar de verk kopplade till regionen de ställer ut i, andra gånger som i Kristinehamn följer ett seminarieprogram där man kommer att tala om samernas historia i Värmland.

För Anders Sunna är kampen mot staten ett livslångt konstprojekt. Så även för Michiel Brouwer.

- Ja det ser så ut, det är en del av hur jag tänker att staten har agerat, vilken image som skapas av ursprungsbefolkningar över hela världen och framför allt här på hemmaplan, säger Michiel Brouwer.

Utställningen Maadtoe visas till den 22 januari nästa år på Kristinehamns konstmuseum.

Relaterat

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".