En man som heter Ove.
En man som heter Ove. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Pris till "En man som heter Ove"

Filmen "En man som heter Ove" tilldelades på lördagskvällen priset för bästa komedi på den europeiska filmakademins årliga prisutdelning, The European Film Awards.

"En man som heter Ove" tävlade i kategorierna ”Bästa europeiska komedi” och "Publikens pris", och "i kategorin "Bästa manliga huvudroll" var Rolf Lassgård som spelar Ove nominerad.

– Just nu, denna kväll, är det en annan prisutdelning som pågår i Sverige. Den kallas Nobelprisutdelningen om ni har hört talas om den. Jag var inte bjuden dit i år heller, men det var Bob Dylan. Han kom inte, så i kväll är jag bättre än Bob Dylan eftersom jag dök upp, sade filmens regissör Hannes Holm bland annat i sitt tacktal.

I komediklassen tävlade ”En man som heter Ove” mot tyska "Er ist wieder da" och franska "La vache".

Publikens pris gick till den polska filmen "Body/Cialo" och priset för bästa manliga huvudroll till österrikaren Peter Simonischek för rollen i ”Min pappa Toni Erdmann”.

I kortfilmsklassen gick priset till filmen "9 days - from my window in Aleppo". Manus till den har skrivits och filmen spelats in av Gävles nuvarande fristadskonstnär, den syriske fotografen Issa Touma.

Touma filmade under nio dagar hur inbördeskriget i Syrien nådde Aleppo. Sedan har filmen satts ihop av de båda holländska filmskaparna Floor van der Meulen och Thomas Vroege, som med andra ord också var med och vann på European film awards.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".