Regissörerna Björn Stein och Måns Mårlind, här tillsammans med huvudrollsinnehavarna Leïla Behkti och Gustaf Hammarsten. Arkivbild.
Regissörerna Björn Stein och Måns Mårlind, här tillsammans med huvudrollsinnehavarna Leïla Behkti och Gustaf Hammarsten. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tv-serien "Midnattssol" prisad i Rom

Det blev storslam för SVT:s thrillerserie "Midnattssol" på festivalen Roma Fiction Fest.

– Vi är tacksamma och stolta att juryn har gett oss detta erkännande, sade seriens upphovsmännen Måns Mårlind och Björn Stein i sitt tacktal.

Serien tog hem priser i kategorierna bästa nya tv-serie, bästa manus och bästa regi, skriver SVT i ett pressmeddelande.

Regissörerna Måns Mårlind och Björn Stein var på plats i Rom för att ta emot priserna. De sade att det nu är en fantastisk tid för tv-drama.

– Vi tror den här tiden kommer bli ihågkommen som en storartad era. Till exempel - i den här serien talas fem språk, bland annat samiska och arabiska. Och även om den är gjord som en thriller handlar den i grunden om rasism. Den här serien hade inte kunnat göras för fem år sedan, sade de i sitt tacktal.

Serien, som är svensk-fransk, inleds med ett brutalt mord på en fransk medborgare i Kiruna. Under utredningen måste svenske biträdande åklagaren Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten) samarbeta med franska polisen Kahina Zadi (Leïla Bekhti) för att lösa fallet.

"Midnattssol", som är en samproduktion mellan SVT och Canal+, har precis sänts klart i Sverige och hela serien finns att se i SVT Play.

Relaterat

Mer om Film/TV

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".