Esma Redzepova
Makedonska sångerskan Esma Redzepova sjunger signaturen, romernas nationalsång Dzelem dzelem. Foto: Public domain.

Romska sångerskan Esma Redzepova är död

"Hon har varit en legend"
1:16 min

Artisten Esma Redzepova, som dubbades till "den romska musikens drottning" under världens första romska musikfestival 1976, har gått bort vid 73 års ålder

Redzepova var en av de första artisterna på Balkan som sjöng på romska. Hon tävlade för Makedonien under Eurovision 2013 och uppträdde över hela världen under en 50 år lång karriär.

Redzepova var också känd som filantrop. Tillsammans med sin make, kompositören Stevo Teodosievski, adopterade hon 48 romska barn för att säkerställa deras utbildning.

– Hon har nog haft bland de största betydelserna för romsk musik någonsin. Hon har varit en legend och en av matriarkerna när det kommer till romsk musik, säger Rikard Jansson, reporter på Radio Romano.

Har du själv träffat henne?

– Mina kollegor har träffat henne ett flertal gånger och beskriver henne som en otroligt humanistisk, social, godhjärtad karaktär. Hon var en social kämpe också och stöd upp mot orättvisor och för romernas kamp mot diskriminering, säger Jansson.

Mer om Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".