Ulf Örnkloo SR Bild
Ulf Örnkloo

Deckarexperten Ulf Örnkloo har gått bort

Ulf Örnkloo var en av Sveriges stora deckarkännare och under många år redaktör vid kulturredaktionen på Sveriges radio.

Ulf Örnkloo, redaktör, kulturkritiker, lärare och översättare kom att bli en av de första kulturjournalisterna som specialiserade sig på deckargenren och kriminalförfattare.

Från att ha jobbat en del på diverse olika dagstidningar och under några år som lärare började han i slutet av 60-talet sin karriär på Sveriges radios kulturredaktion. På Sveriges Radio han stannade fram till sin pension 1999 och gjorde bland annat deckare-radioprogrammet "Deadline".

Och var också ledamot i Svenska deckarakademin sedan 1981 och akademin hyllar på sin hemsida kritikern och journalisten Ulf Örnkloo: 

"Han var berömd för sin snabbhet. Fick någon nästintill omöjligt okänd person nobelpriset i litteratur kunde kulturredaktionen alltid lita på Ulf"

"Som kritiker lade Ulf Örnkloo ribban högt då det gällde kvalitetskraven. Han undvek aldrig att oförblommerat och rakt på sak säga sin mening, vare sig det gällde lovord eller kritik. Men han gjorde det elegant och välmotiverat"

Ulf Örnkloo avled den 24 november 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista