Hans-Eric Hellberg
Foto: Janerik Henriksson/TT

Författaren Hans-Eric Hellberg död

Cecilia Blomberg: "Min första erotiska läsupplevelse"
1:52 min

Författaren Hans-Eric Hellberg, känd för böckerna ”Kram” och ”Puss” har avlidit. Vår kritiker Cecilia Blomberg kommenterar i P1 Kultur.

Mer ljud om och med Hans-Eric Hellberg längst ned i artikeln

Hans-Eric Hellberg är känd för sina nydanande barn- och ungdomsböcker. Hans böcker utmanade under 70-talet den gängse bilden av hur man kunde skildra ungas sexualitet.

Kulturredaktionens Cecilia Blomberg har själv läst böckerna i sin ungdom och tror att hans böcker har varit viktiga för många i hennes generation.

– Han lyckades skriva om sexualitet och relationer, inte bara kärlek utan det var verkligen sex på ett sätt som gjorde att man tyckte det var spännande och att man identifierade sig med det, säger hon. 

Vad var ditt förhållande till böckerna?

– Det var min första erotiska läsupplevelse, för han skrev om första sexuella upplevelser för väldigt unga tonårsbarn. 

"Kram"-serien är kanske Hellbergs mest kända från 1973. Även uppföljaren "Puss" från 1975 fick stort genomslag. 

Böckerna blev väldigt populära men fick också kritik från vissa håll för att på ett alltför explicit sätt beskriva sex för dess unga målgrupp. 

Det var lite förbjudna böcker?

– Man gömde dem under kudden, lite som den här hemliga spalten i Kamratposten – men betydelsefulla, säger Cecilia Blomberg.

Hans-Eric Hellberg blev 89 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".