Årets Dawit Isaak-pristagare, fängslade förläggaren och bokhandlaren Gui Minhai. Foto:Privat
1 av 2
Angela Gui tar emot Dawit Isaak-priset i sin fängslad pappas ställe. Foto: Mina Beniassa
2 av 2
Angela Gui driver en kamp för att få sin fängslade pappa Gui Minhai fri. Foto: Mina Benaissa

Fängslade bokförläggaren Gui Minhai årets Dawit Isaak-pristagare

Angela Gui: "Sorgligt att han inte får ta emot priset själv"
2:41 min

Fängslade svenska bokförläggaren Gui Minhai får årets Dawit Isaak-pris. Ett pris som delas ut för tionde gången av tryck- och yttrandefrihetsföreningen Publicistklubben Västra.

Gui Minhai får priset för sitt "publicistiska arbete i Dawit Isaaks anda".

Under måndagskvällen tog Minhais dotter, Angela Gui emot priset i Göteborg.

– Det är jättefint att han får priset. Men självklart är det väldigt sorgligt att han inte kan ta emot det själv. Han har förutom sin publicistiska verksamhet också varit aktiv och engagerad i tryck- och yttrandefrihetsfrågor, säger Angela Gui.

Förutom förlagsverksamhet drev också Gui Minhai den nu igenbommade bokaffären Causeway Bay Books i Hongkong. Han och kollegorna sålde bland annat böcker om kommunistpartiets ledare som var förbjudna av kinesiska myndigheter.

Det var i oktober förra året som Gui Minhai försvann under oklara omständigheter från sitt sommarhus i Thailand, senare greps flera av hans kollegor. Minhai sitter nu fängslad i Kina anklagad för ett gammalt trafikbrott. Inget åtal ska ha väckts.

Under tiden i fängelse ska han ha gjort uttalande om att han inte vill ha någon hjälp utifrån. Angela Gui tror inte att den här typen av uttalanden har varit frivilliga.

Själv pratade hon med honom i somras.

– Det kändes som att han hade ett manus, en punktlista som han var tvungen att beta av. Det var ett tio minuter långt samtal - i slutet av samtalet kändes det lite lättare att prata, hans röst var inte lika platt och stressad, det lät mer som min pappa, berättar Angela Gui.

Svenska ambassaden i Peking träffade Gui Minhai i slutet av september. Till Kulturnytt säger utrikesdepartementet att man tagit upp ärendet kring hans situation flera gånger med den kinesiska ambassaden men också med regeringsföreträdare och krävt klarlägganden kring hans situation - och att det är allvarlig att man inte fått några sådana.

Inte heller Angela Gui vet mer om pappans situation. Hon driver en kampanj för att få sin pappa fri och tror att uppmärksamheten kring hennes pappas fall, som med Dawit Isaak-priset, verkar i en positiv riktning.

 – För sex månader sedan var det inte många som visste vem pappa var. Därför är jag så tacksam för det här priset. Jag tror det är sådana här saker som gör att min pappa inte glöms bort, säger Angela Gui.

Relaterat

Mer om Kulturpolitik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".