Musiker i Norrlandsoperans symfoniorkester. Foto: Tor Sörstam, Sveriges Radio.
Flera musiker på Norrlandsoperan i Umeå har fått problem med hörseln på grund av akustiken i konserthallen. Foto: Tor Sörstam, Sveriges Radio.

Ny akustik på Norrlandsoperan efter hörselskador

"Är inte lika trött när jag kommer hem"
1:30 min

Norrlandsoperan i Umeå har byggt om konserthallen efter att flera musiker där fått hörselproblem efter högljudda konserter.

Ombyggnationen av konserthallen på Norrlandsoperan innebär att arbetsmiljön för orkestermusikern Annika Wallin har blivit betydligt bättre.

– Det betyder att mitt arbete har blivit lite enklare och att det har blivit roligare att gå till jobbet, eftersom ljudet har blivit bättre. Det har rumlat runt väldigt mycket ljud i vår konserthall. Jag är inte lika trött när jag kommer hem från jobbet längre, som jag har varit under många år.

Nu har tyg satts upp på väggarna i form av gardiner som går att hissa upp och hissa ned och medhörning i form av ljudreflektioner på sidorna av scenen har installerats.

Det här ska ge ett mer ombonat ljud för både publik och orkester.

Arbetat länge

Akustiken har varit ett problem under en längre tid, berättar Peter Nygren som varit skyddsombud under många år.

– Vi har jobbat jättelänge för det här, därför att många musiker har haft problem med hörselskador helt enkelt. De har fått tinnitus och hörselnedsättningar.

Svårt med hörselskydd

Att använda öronproppar har av naturliga skäl inte varit ett lika självklart alternativ som på andra arbetsplatser.

– Är det för mycket buller på en arbetsplats vet alla att då måste man göra något åt det. Och det är svårt, många spelar med öronproppar men det är inte helt lätt att höra varandra då. Det är lättare på en annan arbetsplats att ha på sig hörselskydd, fortsätter Nygren.

Den nya akustiken kommer att framför allt underlätta under repetitionerna.

– Det är väldigt mycket bättre att sitta här inne och repetera nu. En publik suger väldigt mycket akustik, men när det inte har varit publik har det varit nästan överakustiskt kan man säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".