Dansk flagga.
1 av 2
Foto: Foto: Janerik Henriksson/TT
Bertel Haarder, kulturminister Danmark. Foto: Steen Brogaard
2 av 2
Bertel Haarder, kulturminister Danmark. Foto: Steen Brogaard

Danmarkskanon föds i det nationella kulturarvets tid

Danmark-korrespondent Samuel Larsson: "Det mest danska med det här är nog listan i sig"
5:29 min

Danmark har tagit de senaste årens diskussioner om nationellt kulturarv på allvar. Efter en digital omröstning finns nu ett dokument över de tio viktigaste danska värderingarna.

Frågan om kulturarv har diskuterats flitigt i både Danmark och Sverige det senaste året. En diskussion som politiker i Danmark tagit fasta på och genom en digital omröstning tagit fram en lista över vilka värderingar som är typiskt danska.

Den nya Danmarks-kanon offentliggjordes i går i form av tio värderingar som ska känneteckna danskheten: Det danska språket, det kristna kulturarvet, föreningslivet, frihet, frisinne (att folk får leva hur de vill), hygge (det danska myset), jämlikhet mellan könenlikhet inför lagen, tillit och välfärdssamhället.

Sveriges Radios Danmark-korrespondent Samuel Larsson anser att det är typiskt danskt att rösta fram en lista på det här sättet. Men innehållet skulle passa in på många håll.

– Det är en ganska allmängiltig historia det här som skulle kunna beskriva nån slags majoritetsuppfattning i rätt många länder i Västeuropa skulle jag säga, med jämställdhet frihet och välfärdssamhället, säger han.

Det mest danska med det här är nog listan i sig

– Det mest danska med det här är nog listan i sig, just att man försöker definiera vad som är en dansk kultur, säger Larsson.

Initiativtagare är den nu avgående kulturministern Bertel Haarder (Venstre) som menar att det är viktig att förtydliga den danska kulturen och därigenom skapa större sammanhållning, i en tid av oro där många oroar sig för framtiden. 

Den avgående ministern Bertel Haarder har dragit igång den här omröstningen, varför då?

– Han vill förtydliga danska värden vad som är dansk kultur. Han tycker att det har blivit luddigt i kanten med invandring och globalisering. Han ser det som ett bildningsprojekt och ett integrationsprojekt, säger han.

Många tycker att det är en paradox då man begränsat vad som kan vara dansk kultur

Vad kommer listan leda till?

– Den skapar också rent konkret utbildningsmaterial kring det här. Bertel Haader sa själv häromdagen att från och med nu är svaret på frågan: "vad som är danskt och inte" endast en googling bort, säger han och berättar att Haader hoppas att det här ska bli ett stöd för en dansk identitet som enligt honom har blivit försvagad.

Det har också mött en del kritik, vad handlar kritiken om?

– Ett politiskt argument är att det är ett PR-trick från regeringen som vill ta uppmärksamhet från annat man gör, en borgerlig regering som många menar drabbar de mest utsatta i samhället.

Ett exempel på besparingar är de 660 miljoner danska kronor som dragits in inom det danska kulturlivet. Men vissa har också kritiserat listan för att den motverkar sitt eget innehåll.

– Ett av värdena är "frisinne" och många tycker att det är en paradox då man begränsat vad som kan vara dansk kultur med en kanon.

Viktigt att komma ihåg är också att Danmarkskanon inte vuxit fram som en gräsrotsinitiativ, menar Samuel Larsson.

– I första hand är det ett politiskt "statement" och knappats omgivet av någon folkrörelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".