Gula Huset i Järfälla.
1 av 5
Gula Huset i Järfälla. Foto: Jezzica Sunmo/Kalejdohill
Köket i det Gula huset
2 av 5
Köket i Gula huset. Foto: Jezzica Sunmo/Kalejdohill
Konstnären Vincent Rumahloine.
3 av 5
Konstnären Vincent Rumahloine, en av vinnarna. Foto: Matidla Ljungkvist/SR
Arkitekten Joseph Grima
4 av 5
Arkitekten Joseph Grima är en av jurymedlemmarna i projektet "Inhabitant Zero". Foto: Matilda Ljungkvist/SR
Mia Lundström
5 av 5
Mia Lundström utanför Gula huset. Foto: Matilda Ljungkvist/SR

Konstnärshus tar plats i planeringen av Järfälla

Mia Lundström, projektledare: Bostäder handlar inte bara om tapetval
2:10 min

I Stockholmsförorten Järfälla ska 800 nya bostäder byggas, men först ska platsen förberedas – med hjälp av kreativa personer och ett gult hus.

Kaledjohill är ett initiativ som just nu arbetar med olika workshops för att göra de boende i Järfälla delaktiga i stadsplaneringen. En del av projektet är "Inhabitant Zero" eller "invånare noll". Det går ut på att kreativa personer ska flytta in i ett gult hus på Kvarnbackens kulle i Järfälla.

Under tidigt 1900-tal bodde mjölnaren här, men nu står det tomt. Över 400 personer och team har varit med i en tävling om att under under en månad få bo i huset och genomföra ett konstprojekt.

– Bostäder handlar inte bara om hemmets fyra väggar och tapetval och vad det nu kan vara, utan det handlar lika mycket om livet mellan husen. Så varför inte sätta den här platsen på kartan? Varför inte fylla den aktiviteter, med rekreationsmöjligheter? Det handlar inte bara om konst och kultur och arkitektur, det handlar mycket om det, men det handlar också om att ha roligt, säger Mia Lundström, projektledare.

Fem olika förslag gick vinnande ur tävlingen och den första flyttar in i januari. Det ska bli recycling-verkstad, internetkonst och kulturutbyte här i huset. Och en dem som ska komma hit är konstnären Vincent Rumahloine från Indonesien. Hans projekt heter "Immigranten".

– Det talas alltid om invandrare på ett negativt sätt, säger Vincent Rumahloine. Han vill undersöka hur det är att vara ny på en främmande plats och planerar att göra om det gula huset till ett museum om Indonesisk kultur och bjuda in Järfällaborna på indonesisk mat.

Jurymedlemmen och arkitekten Joseph Grima som har varit med och tagit fram vinnarna har själv erfarenhet av så kallade "residence-projekt" där konstnärer under en tid bor på en annan plats. Han säger att konstens uppgift är och bör vara att införa det oväntade, som kan förändra våra perspektiv. Och det är viktigt inom stadsplanering.

– Det är väldigt lätt att falla in i en mallad, planerad idé om staden. Och jag tror att konstens roll är att introducera en variabel som inte går att förutse, säger Joseph Grima.

Mer om Konst / Form

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".