Agenda
Vad finns på din agenda? Foto: Mia Gerdin SR

Veckans ord: Agenda

"Men allra lömskast är väl ändå den dolda agendan?"
3:34 min

Kulturredaktionens Mia Gerdin uppmärksammar ett ord som idag signalerar helt andra saker än det gjorde för några år sedan.

Tänk att ett ord som betyder något så vardagligt som dagordning, eller "vad som bör göras", nu sedan en tid tillbaka släppts löst och förvandlats till något oregerligt som stormar fram i de flestas medvetande.

Agenda hit och agendasättande dit. Att inte ha en agenda är närmast suspekt, och att inte vilja vara agendasättande - om det så gäller företagande, politik, journalistik, alla sorters konst, mode eller annan livsstil - det är snudd på kriminellt.

Men allra lömskast är väl ändå den dolda agendan? Den som lämnar oss utan insyn, den som bestäms bakom lyckta dörrar, i politikernas tisslande korridorer eller i företagens slutna styrelserum. Eller i medias redaktionsrum. Eller varför inte i facebook-stormarna? Den dolda agendan som ställer oss utanför och i värsta fall förvandlar oss till viljelösa offer, i händerna på dem som har makten d v s dom som sätter agendan.

Agenda har gått från den där ordningsamma dagordningen till att bli detsamma som att driva en linje eller åsikt, och den som då aktivt verkställer detta blir därför agendasättande.

Då är man den som bestämmer vilka frågor som är de viktiga, och inte bara det, utan också på vilket sätt dessa frågor ska diskuteras. Det kan handla om rasism, tiggare, friskolor, skattemoral, global uppvärmning, luciafirande, mandel i gröten, you name it.

Det finns saker på den politiska agendan som alla måste ägna sig åt - något alla partier och beslutsfattare måste förhålla sig till och om ett ämne ska upp på den politiska dagordningen, förlåt, agendan, måste andra ämnen stryka på foten eftersom det finns inte plats för hur många ämnen som helst.

För fem år sen fanns inte invandring och flyktingfrågan på agendan, sedan ett drygt år tillbaka finns den verkligen där. Vad är det då som inte får plats nu? Det kan man ju alltid fundera på.

Den som sätter agendan kan vara den som skapar en trend; den som är först att göra något nytt; som går mot strömmen. Det kan vara den som skapar en stil, ett mode, eller en som vågar framföra åsikter som går mot de rådande och därför blir obekväma. Ibland kan det kosta att sätta saker på agendan.

Och den journalist eller redaktion som är först med att uppmärksamma ett visst problem eller fenomen och sätter allt ljus på det, blir för en stund, i denna fråga eller kanske genom sin metod och sitt arbetssätt, agendasättande. Tills någon annan kommer med nya metoder, nya ämnen, nya sanningar. Eller skapar ett annat mode, gör byxorna korta i stället för långa och skjortan vid i stället för trång.

Ibland vill man kanske inte sätta något alls på agendan - man väljer att förtiga fakta och sanningar och då är det tystnaden som är själva agendan. För att vara agendasättande och att eftersträva sanningen är inte alls samma sak. Ibland sammanfaller de, men oftast inte. Agendan kan vara till för att distrahera.

Så det är bara att beväpna sig med lite vanlig misstro och lite vanligt ifrågasättande. Jag tror jag sätter det allra högst upp på min - tja, du-vet-vad.

Mer om Veckans ord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".